Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με στόχο την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι ευρωβουλευτές, Ίβο Βάιγκλ (Σλοβενία-εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΠΓΔΜ), Έντουαρντ Κούκαν (Σλοβακία) και Ρίτσαρντ Χόουιτ (Μεγ. Βρετανία), οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης των Σκοπών, εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ενώ του SDSM η αντιπρόεδρος του κόμματος αυτού Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στη δίνη μίας βαθιάς πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε αρχικά αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα τον Απρίλιο του 2014 και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόμμα του κ. Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από τη μεριά του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από τη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές που δημοσιοποιεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι διεπράχθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι αυτές έγιναν από ξένες μυστικές υπηρεσίες και είναι μονταρισμένες.

Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές δόθηκαν στον κ. Ζάεβ, με σκοπό να προκληθεί αναταραχή στη χώρα και να ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης