Η Ινδονησία απαίτησε από την Αυστραλία να σταματήσει άμεσα να στέλνει πίσω στα ινδονησιακά χωρικά ύδατα σκάφη που μεταφέρουν αναζητητές ασύλου. Παράλληλα η Τζακάρτα ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η παρουσία ινδονησιακών πολεμικών πλοίων στην περιοχή για να εμποδίζονται τα αυστραλιανά πολεμικά σκάφη να στέλνουν πίσω στην Ινδονησία σκάφη με πρόσφυγες. Διαγράφεται, δηλαδή, ακόμα και το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση αρνείται να ενημερώνει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη για θέματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες. Πάντως η αυστραλιανή κυβέρνηση ομολόγησε ότι αυστραλιανά πολεμικά σκάφη παραβίασαν τα ινδονησιακά χωρικά ύδατα στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν σκάφος που μετέφερε αιτούντες άσυλο στην Αυστραλία. Ήδη η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μίσοπ, έστειλε επιστολή στη Τζακάρτα και ζήτησε συγγνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, είχε δηλώσει ότι η παραβίαση αυτή έγινε κόντρα στην αυστραλιανή πολιτική και δεν ήταν σε γνώση της αυστραλιανής κυβέρνησης.«Σίγουρα δεν ήταν κάτι σκόπιμο και προμελετημένο» είπε. Η Αυστραλία, σύμφωνα με τον υπουργό, ενημέρωσε την Ινδονησία και της ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό ναυτικό «οι Αυστραλοί είχαν την αίσθηση ότι βρισκόταν σε αυστραλιανά χωρικά ύδατα».Η δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη κριτική αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης.«Είναι δυνατόν πλοίαρχοι του πολεμικού ναυτικού να μην ξέρουν που βρίσκονται; Δεν έχουν ραντάρ και πυξίδες; Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως οι πλοίαρχοι μας είναι ανίκανοι» γράφει η εφημερίδα The Age που καλεί την κυβέρνηση Άμποτ να αρχίσει να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις επιχειρήσεις.«Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή μέλη του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού κατηγορούνται για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος των αναζητητών ασύλου και για παραβίασης της συνθήκης για τους πρόσφυγες που έχει υπογράψει η Αυστραλία. Τέλος το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό επιβεβαίωσε ότι κάνει έρευνα για «απαράδεκτα σχόλια» που έκανε μέλος του για τους πρόσφυγες στο facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης