Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εθισμένων στον τζόγο στη Ρωσία μειώθηκε αισθητά μετά τον νόμο του 2009 για την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Οι ψυχίατροι, όμως, υποστηρίζουν ότι οι σοβαρές διαταραχές σε σχέση με το πάθος για τζόγο έχουν αυξηθεί.

Η πρώτη κλινική απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια προγραμματίζεται να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση στο ερευνητικό κέντρο ψυχολογίας και νευρολογίας του Ινστιτούτου Μπεχτέριεφ της Αγίας Πετρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, οι μανιώδεις παίκτες είθισται να περνούν από πρόγραμμα θεραπείας σε νοσηλευτικά τμήματα που προορίζονται για ασθενείς που πάσχουν από αλκοολισμό και τοξικομανία. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στη θεραπεία αυτών των ομάδων, για τους λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών το σημαντικότερο είναι η ψυχολογική βοήθεια. Γι’ αυτόν το λόγο, μια εξειδικευμένη κλινική μπορεί να προσφέρει περισσότερο ποιοτική και αποτελεσματική βοήθεια.

Η εξαπάτηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής, σήμερα στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σ’ ολόκληρη τη Ρωσία πολλοί έφηβοι και νέοι υποφέρουν λόγω της εξάρτησής του από τον τζόγο. Ο ακριβής αριθμός τους είναι αδύνατο να υπολογιστεί, γιατί σε σπάνιες περιπτώσεις ζητούν βοήθεια.

Σε αντίθεση με τους ναρκομανείς και τους αλκοολικούς, όσοι υποφέρουν από το πάθος του τζόγου δεν αντιμετωπίζουν παθήσεις των εσωτερικών οργάνων τους. Επομένως, πιο εύκολα εξαπατούν τους οικείους τους, παριστάνοντας ότι όλα είναι εντάξει. Ακόμη και όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα της εξάρτησης γίνονται εμφανή, το πάθος πλήττει μόνο την τσέπη τους. Έκκληση για ιατρική βοήθεια κάνουν συχνότερα συγγενικά και κοντινά τους πρόσωπα παρά οι ίδιοι οι ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στάδια εθισμού

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει γνωστός ψυχίατρος της Αγίας Πετρούπολης, ο Άλμπερτ Μουκμίνοφ, εκείνοι που εθίζονται στα τυχερά παιχνίδια περνούν από τρία στάδια:

– Στο πρώτο, ένας άνθρωπος παίζει συνήθως για να κερδίσει χρήματα και τον απασχολεί πολύ το να μη ζημιωθεί.
– Στο δεύτερο στάδιο, μεγαλύτερη σημασία για τον εθισμένο έχει η ίδια η διαδικασία, το παιχνίδι γίνεται ουσιαστικά η μοναδική πηγή χαράς στη ζωή.
– Σε τρίτο στάδιο, σειρά έχει η αλλοίωση της προσωπικότητας.

Πολύ συχνά, το πάθος για τα τυχερά παιχνίδια συνδυάζεται με τον αλκοολισμό και την τοξικομανία. Κατά κανόνα, ιατρική βοήθεια ζητούν εκείνοι που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, όσο ακόμη είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Α. Μουκμίνοφ επισημαίνει ότι άνθρωποι διάφορων κοινωνικών θέσεων επισκέπτονται τους γιατρούς, από απλοί βιοπαλαιστές μέχρι επιχειρηματίες. Οι τελευταίοι συνήθως χρεοκοπούν και χάνουν την επιχείρησή τους. Όλα αρχίζουν ανώδυνα. Κάποιος πηγαίνει στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών για να ξεσκάσει και να χαλαρώσει. Και όταν κερδίσει -γιατί ως γνωστόν οι πρωτάρηδες είναι τυχεροί-, αρχίζει να σκέφτεται: «Αυτό είναι, εδώ μπορώ όχι μόνο να διασκεδάζω, αλλά να βγάζω και χρήματα!». Και τότε προσκολλάται σ’ αυτήν τη συνήθεια.

Πάθος με τον τζόγο

Ο ψυχίατρος αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2009, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια, ο αριθμός των ασθενών που υποφέρουν από τον εθισμό σε αυτά μειώθηκε. Παράλληλα, άρχισαν να ζητούν βοήθεια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρές μορφές εθισμού στον τζόγο, εκείνοι που δεν διστάζουν να ρισκάρουν και να αναζητήσουν παράνομα καζίνο.

Μια παραλλαγή του τζόγου είναι το πάθος για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στα παιχνίδια στο Διαδίκτυο εθίζονται συνήθως οι νέοι μέχρι 30 ετών. Υπάρχουν κι εδώ οικονομικές απώλειες, αφού σε πολλές περιπτώσεις ξοδεύονται τεράστια ποσά για διάφορες συσκευές και βελτιώσεις που υπόσχονται στον παίκτη καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: Izvestia
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης