«Είναι εφικτό να υπάρξει μια γενιά απαλλαγμένη από την απειλή του AIDS, με την προϋπόθεση ότι θα χορηγείται έγκαιρα θεραπεία σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό», δήλωσε την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπιλ Κλίντον.

Μιλώντας σε μια διεθνή σύνοδο για το AIDS στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο Κλίντον είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την περίοδο που η διεθνής κοινότητα άρχιζε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες επιστήμονες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, διακόπηκε για λίγο από διαδηλωτές που ύψωσαν πλακάτ με τα οποία ζήτησαν να επιβληθεί ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να χρηματοδοτηθεί ο αγώνας εναντίον του HIV και του AIDS.

«Δεν θα έπρεπε πια να έχουμε καμιά αμφιβολία (. . .) ότι έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», είπε ο Κλίντον συνοψίζοντας την ομιλία του. «Μια γενιά απαλλαγμένη από το AIDS είναι κάτι που μπορούμε πλέον να αγγίξουμε».

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να επεκταθεί η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία για την αντιμετώπιση του HIV, κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι (περίπου τέσσερις κάθε λεπτό) προσβάλλονται από τον ιό, επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2013 περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού από 2,4 εκατ. το 2005, σύμφωνα με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το HIV.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις είναι να εντοπίζονται να υποβάλλονται σε θεραπεία έγκαιρα όσοι έχουν μολυνθεί από τον HIV και να χορηγείται θεραπεία σε δυσπρόσιτες και αγροτικές περιοχές. Πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των πιο φτωχών χωρών για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια, σημείωσε ο Κλίντον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης