Σε 71 συλλήψεις προχώρησε τη νύχτα η αστυνομία του Κλίβελαντ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών οι οποίες ξέσπασαν αφού ένας αστυνομικός κρίθηκε αθώος για τον φόνο με πυροβολισμούς δύο άοπλων Αφροαμερικανών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, έπειτα από καταδίωξη με αυτοκίνητα το 2012.

Οι διαμαρτυρίες ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές χθες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστή, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Κάλβιν Ουίλιαμς. Όμως αργότερα μερικοί «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, επιτιθέμενοι σε ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν τη διαμαρτυρία σε περιοχή του κέντρου, κλείνοντας για λίγο την κυκλοφορία σ’ έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και διακόπτοντας τις συναλλαγές σε ένα εμπορικό κέντρο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται ενώ επικρατεί κατακραυγή για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε βάρος μειονοτήτων. Από πέρυσι οι θάνατοι άοπλων μαύρων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς στο Φέργκιουσον του Μισούρι, στη Νέα Υόρκη, στη Βαλτιμόρη και αλλού έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις και περιστασιακά βίαια επεισόδια σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο κ. Ουίλιαμς υποστήριξε πως η αστυνομία στο Κλίβελαντ «έδωσε στον κόσμο τον χώρο και ένα ασφαλές περιβάλλον» για να διαδηλώσει ειρηνικά, όμως πρόσθεσε πως δεν θα επιτρέψει την άσκηση βίας σε βάρος προσώπων ή ιδιοκτησίας.

Σε ένα επεισόδιο διαδηλωτές επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού σε ανθρώπους που παρακολουθούσαν τη διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, δήλωσε ο κ. Ουίλιαμς. Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη επειδή πέταξε μια πινακίδα εναντίον κάποιου που έμπαινε σ’ ένα εστιατόριο, ενώ συνελήφθησαν και δύο άλλοι διαδηλωτές, που επιχείρησαν να επέμβουν όταν η αστυνομία κινήθηκε για να τους διαλύσει, δήλωσε ο κ. Ουίλιαμς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συναλλαγές στο Tower City Center διακόπηκαν όταν διαδηλωτές μπήκαν στο εμπορικό κέντρο, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αφότου ο δικαστής Τζον Ο’Ντόνελ αθώωσε τον 31χρονο αστυνομικό Μάικλ Μπρέλο από τις κατηγορίες για φόνο και διακεκριμένη επίθεση σχετικά με τους θανάτους της Μαλίσα Ουίλιαμς και του Τίμοθι Ράσελ.

Η Μαλίσα Ουίλιαμς και ο Ράσελ ήταν Αφροαμερικανοί και ο Μπρέλο, πρώην πεζοναύτης, είναι λευκός.
Ο δικαστής αποφάνθηκε πως ο Μπρέλο έδρασε λογικά όταν πυροβόλησε τους δύο επανειλημμένα μέσα από το παρμπρίζ, ενώ στεκόταν πάνω στο καπό του περικυκλωμένου από αστυνομικούς αυτοκινήτου τους. Ο Μπρέλο συμμετείχε σε ομάδα αστυνομικών που άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο τέλος μιας καταδίωξης η οποία άρχισε από το κέντρο του Κλίβελαντ έπειτα από πληροφορίες ότι κάποιος πυροβολούσε μέσα από το αυτοκίνητο, στο οποίο δεν βρέθηκε πάντως κανένα όπλο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες πως η διεύθυνση πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία και το FBI επανεξετάζουν τις μαρτυρίες και τα στοιχεία της δίκης, που διεξήχθη σε επίπεδο Πολιτείας, και θα αποφασισθεί αν θα αναληφθεί δράση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η δίκη του Μπρέλο έγινε μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι η αστυνομία του Κλίβελαντ χρησιμοποιεί συστηματικά υπερβολική βία εναντίον πολιτών.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, οι προϊστάμενοι ανέχονται και σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζουν τη χρήση μη απαραίτητης ή υπερβολικής βίας.
Μερικές ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ένας λευκός αστυνομικός του Κλίβελαντ είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον Ταμίρ Ράις, έναν 12χρονο Αφροαμερικανό που κρατούσε ψεύτικο πιστόλι. Η έρευνα για το περιστατικό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης