Συναγερμός σήμανε στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύστερα από ανώνυμο e-mail, το οποίο γνωστοποιούσε την κλοπή αρχείων από βάση δεδομένων του οικονομικού οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Associated Press, άγνωστοι κατάφεραν να παραβιάσουν το δίχτυ ασφαλείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία εξυπηρετούν ορισμένες λειτουργίες της κεντρικής ιστοσελίδας της ΕΚΤ. Ειδικότερα, πρόκειται για πληροφορίες χρηστών οι οποίοι εγγράφονται μέσω ειδικής φόρμας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις της τράπεζας. Με ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως κανένα κομβικό σύστημα λειτουργίας ή οικονομικά δεδομένα δεν τέθηκαν σε κίνδυνο, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον υψηλό βαθμό ασφάλειας και προστασίας που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο οργανισμό.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, όλα ξεκίνησαν ύστερα από ανώνυμο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έφθασε στα γραφεία της τράπεζας στις Βρυξέλλες και όπου μεταξύ άλλων ο αποστολέας αξίωνε οικονομική αποζημίωση.

«Δεν τέθηκαν σε κίνδυνο εσωτερικά συστήματα»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, «υπήρξε παραβίαση στο σύστημα ασφάλειας μιας βάσης δεδομένων που εξυπηρετεί την κεντρική ιστοσελίδα», το οποίο «οδήγησε στην κλοπή των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων στοιχείων επικοινωνίας ανθρώπων που εγγράφονται για να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της τράπεζας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τηλεγράφημα του Associated Press«Δεν τέθηκαν σε κίνδυνο εσωτερικά συστήματα ή ευαίσθητα δεδομένα της αγοράς. Η βάση δεδομένων εξυπηρετεί τμήματα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ και συγκεντρώνει εγγραφές για εκδηλώσεις όπως τα συνέδρια της ΕΚΤ και διάφορες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις. Φυσικά, η βάση αυτή είναι διαχωρισμένη από οποιαδήποτε εσωτερικά συστήματα της ΕΚΤ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του οργανισμού ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα από τα κλεμμένα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα, ωστόσο εξήγησε ότι ορισμένα «τμήματα της βάσης δεδομένων περιλάμβαναν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις κατοικιών και τηλεφωνικούς αριθμούς που δεν ήταν κρυπτογραφημένοι». Οι έρευνες για τις συνθήκες της κλοπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των ανθρώπων που τα στοιχεία τους εκτέθηκαν σε κίνδυνο.

Ο ρόλος της ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο καταλυτικός, καθώς προχωρεί το σχέδιο για την τραπεζική ενοποίηση των κρατών μελών της ευρωζώνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης