Η αστυνομία της Κολομβίας κατέσχεσε επτά τόνους κοκαΐνη σε μια μπανανοφυτεία στην επαρχία Αντιόκια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσαν η διοίκησή της και το υπουργείο Άμυνας.

Το φορτίο, που υπολογίζεται ότι θα έφθανε σε αξία τα 200 εκατομμύρια δολάρια στον δρόμο, ανήκε στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που επιδίδεται σε διακίνηση ναρκωτικών στην Κολομβία. Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το φορτίο φυλασσόταν για να μεταφερθεί αργότερα στην Κεντρική Αμερική, με τις ΗΠΑ τελικό προορισμό του, καμουφλαρισμένο μέσα σε νόμιμα φορτία μπανανών και φρούτων», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση της κατάσχεσης την Παρασκευή σημειώθηκε μία ημέρα αφού δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε μια βομβιστική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, όπου δρα η συμμορία.

Οι αστυνομικοί επέβαιναν σε ένα περιπολικό όταν πυροδοτήθηκε «ένας εκρηκτικός μηχανισμός» τη στιγμή που περνούσαν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί, διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποδιοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος και ο οδηγός του περιπολικού της αστυνομίας σκοτώθηκαν ακαριαία. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Μπογοτά, ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση του οργανωμένου εγκλήματος».

Στις αρχές του μήνα, η Κλαν δελ Γκόλφο εξέφρασε τη βούλησή της να σταματήσει τη δράση της και να παραδοθεί στις αρχές.

Η συμμορία αυτή—γνωστή επίσης και ως Clan Úsuga, Los Urabeños, ή Autodefensas Gaitanistas de Colombia—ιδρύθηκε από πρώην παραστρατιωτικούς, μέλη ένοπλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν συσταθεί από μεγαλοϊδιοκτήτες γης για να πολεμήσουν εναντίον των αριστερών ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που κράτησε πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία. Είναι διαβόητη για τις δολοφονίες αξιωματικών της αστυνομίας που έχουν διαπράξει μέλη της.

Η συμμορία σήμερα εκτιμάται πως ελέγχει ως και το 45% του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών που μεταφέρονται στις ΗΠΑ, συνεργαζόμενη με μεξικανικά καρτέλ. Ακόμη, παίρνει ενεργά μέρος στο λαθρεμπόριο χρυσού που εξορύσσεται από παράνομα μεταλλεία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε μετά την προσφορά της συμμορίας ότι η κυβέρνησή του θα την εξετάσει, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί μαζί της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης