Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στην Κολομβία και διεξάγει το τρέχον διάστημα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, απελευθέρωσε την Τετάρτη δύο ομήρους που κρατούσε για περίπου έναν μήνα, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

«Δύο πρόσωπα τα οποία βρίσκονταν στα χέρια του ELN από τα μέσα του Μαρτίου παραδόθηκαν σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη) στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σε μια αγροτική περιοχή του νομού Τσόκο», ανέφερε η οργάνωση αρωγής σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάλι μονσινιόρος Δαρίο Μονσάλβε, ο οποίος συχνά μεσολαβεί για να διευκολύνει αυτού του είδους τις διαδικασίες απελευθέρωσης ομήρων, τους κατονόμασε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ως «Φρέντι Αλεξάντερ Τσαβέρα και Λάιντι Βιβιάνα Μπετανκούρ» και πρόσθεσε ότι η απελευθέρωσή τους έγινε κατόπιν συντονισμού της ΔΕΕΣ, της αρχιεπισκοπής, του ΟΗΕ και της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η ΔΕΕΣ διευκρίνισε ότι συμμετείχαν αντιπρόσωποι της Κούβας, του Ισημερινού και της Νορβηγίας, των τριών από τις έξι εγγυήτριες χώρες των διαπραγματεύσεων οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στο Κίτο, καθώς επίσης και της Καθολικής Εκκλησίας, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Επιτροπής για την Ειρήνη στην Κολομβία.

«Το πρωτόκολλο που όριζε τις λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής επιχείρησης υπεγράφη από όλα τα μέρη στο Κίτο του Ισημερινού», ανέφερε ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία από το 1994 έχει συμμετάσχει στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης περίπου 1.630 ομήρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαπραγματευόμενη με τον ELN, μια γκεβαρική οργάνωση ανταρτών που εμπνεύστηκε από την επανάσταση στην Κούβα και μετράει ακόμη σήμερα περίπου 1.500 γκεριγέρος, η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ελπίζει να καταλήξει σε μια «πλήρη ειρήνευση».

Η Μπογοτά υπέγραψε τον Νοέμβριο μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών, που διέθετε περίπου 7.000 μαχητές οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στη διαδικασία του αφοπλισμού τους.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ ακόμη 6,9 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης