Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου στη χώρα τον επόμενο μήνα εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος για μια αμοιβαία εκεχειρία, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της οργάνωσης των ανταρτών.

Ο ELN και η κυβέρνηση του Σάντος συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στον Ισημερινό μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να υπάρξει ανακωχή ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία αναμένεται να γίνει σε περίπου έναν μήνα. Ωστόσο μέχρι στιγμής η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να είναι διμερής, αλλά εάν αυτό δεν είναι κατορθωτό θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας μονομερούς εκεχειρίας», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του ELN.

«Η αγιότητά του ο Φραγκίσκος είναι ένας πάπας που φρόντισε η εκκλησία να ξαναρχίσει να σκέφτεται τις φτωχές και κοινωνικά αποκλεισμένες πλειοψηφίες. Είναι ένας προοδευτικός πάπας και ό,τι μπορούμε εμείς οι Κολομβιανοί να κάνουμε για να τον υποδεχθούμε θα αποτελέσει μια χειρονομία (σ.σ. ευγνωμοσύνης) για την υποστήριξη που προσέφερε στην ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση και ο ELN, η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας, άρχισαν επίσημα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Φεβρουάριο, έπειτα από μυστικές επαφές που διαρκούσαν τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντος απαιτεί πριν διατάξει να ανασταλούν οι εχθροπραξίες ο ELN να σταματήσει τις απαγωγές, τις ενέργειες εναντίον υποδομών και αμάχων, όμως οι αντάρτες αντιτείνουν ότι οι ενέργειές τους έχουν κυρίως αμυντικό χαρακτήρα και στόχο την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων του στρατού εναντίον τους.

Ο ELN, ο οποίος κατά τις αρχές στην Μπογοτά διαθέτει ακόμη περίπου 2.000 μαχητές, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ. Άντλησε έμπνευση από την επανάσταση της Κούβας και είχε την υποστήριξη ριζοσπαστών καθολικών ιερωμένων όταν ξεκίναγε τη δράση του το 1964.

Ο Μπελτράν τόνισε εξάλλου ότι ο ELN ανέπτυξε δυνάμεις σε περιοχές που έλεγχε η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Πολλά εδάφη που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι μαχητές των FARC καταλήφθηκαν από ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και ο ELN αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, εξήγησε ο Μπελτράν.

Θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία ειρήνης πριν ο Σάντος αποχωρήσει από την προεδρία το 2018 κι επομένως οι συνομιλίες πρέπει να προχωρήσουν τόσο ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να τις συνεχίσει και να τις ολοκληρώσει, σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης