Ο γερουσιαστής Ιβάν Ντούκε θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς και ο άλλοτε αντάρτης Γκουστάβο Πέτρο αυτός της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κολομβία την 27η Μαΐου και τη 17η Ιουνίου, βάσει των αποτελεσμάτων των παραταξιακών ψηφοφοριών που διεξήχθησαν την Κυριακή στα δύο στρατόπεδα.

Ο Ιβάν Ντούκε του Δημοκρατικού Κέντρου, του οποίου ηγείται ο γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, θα εκπροσωπήσει τη σκληρή δεξιά της Κολομβίας, που εναντιώνεται στη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC. Εξασφάλισε 2.791.633 ψήφους στη διαδικασία της παράταξής του, ήτοι το 67,93%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με το 70,18% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος, 41 ετών, επελέγη προσωπικά από τον Ουρίμπε, έναν από τους πιο δημοφιλείς αλλά και πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς στην Κολομβία, που θεωρεί τη συμφωνία ειρήνης που συνήφθη με τη FARC υπερβολικά επιεική προς τους πρώην γκεριγέρος και απαιτεί να τροποποιηθεί.

Η συντηρητική πρώην υπουργός Μάρτα Λουσία Ραμίρες ήρθε δεύτερη στη διαδικασία της παράταξης της δεξιάς, με το 25,58% των ψήφων, ακολουθούμενη σε απόσταση από τον πρώην γενικό επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης Αλεχάντρο Ορντόνιες (6,47%).

Από πλευράς της κολομβιάνικης αριστεράς, ο Γκουστάβο Πέτρο, ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας και άλλοτε μέλος της οργάνωσης ανταρτών M-19, που έχει πάψει να υπάρχει εδώ και δεκαετίες, εξασφάλισε 1.957.529 ψήφους (84,94%), έναντι ενός 15,05% του Κάρλος Καϊσέδο, του πρώην δημάρχου της Σάντα Μάρτα, με το 70,23% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέτρο, οικονομολόγος, αντιπροσωπεύει την παράταξη Colombia Humana και το Εναλλακτικό Ιθαγενικό και Κοινωνικό Κίνημα (MAIS). Πολύ γνωστός στην Κολομβία, ειδικά επειδή κατήγγειλε τη σύμπραξη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς και πολιτικούς, έχει επικριθεί έντονα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδίως για τους δεσμούς του με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Οι παραταξιακές ψηφοφορίες διεξήχθησαν παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες η δεξιά – η οποία εναντιώνεται στη συμφωνία ειρήνης με τη FARC, που οδήγησε στον αφοπλισμό των ανταρτών και τον μετασχηματισμό της οργάνωσης σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο – φερόταν να είναι το φαβορί.

Οι Ντούκε και Πέτρο φέρονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο, ο πρώην δήμαρχος της Μεδεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, κατατάσσεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Ο νυν συντηρητικός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος θα εγκαταλείψει την εξουσία την 7η Αυγούστου, έπειτα από δύο συναπτές θητείες στο ανώτατο αξίωμα του κράτους των Άνδεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης