Σχέδιο για την απευθείας μεταφορά ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεξεργάζεται η Κομισιόν, σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η Κομισιόν σχεδιάζει ένα περιορισμένης κλίμακας σχέδιο απευθείας μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας στα κράτη της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. καθιστούν σαφές ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κυριακής, τουλάχιστον οκτώ χώρες της Ε.Ε. εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Στον αντίποδα, Φινλανδία και Ολλανδία φέρεται να εκφράζουν τις περισσότερες επιφυλάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας την Παρασκευή, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης