Τουλάχιστον 70 άνθρωποι απεβίωσαν στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από ένα ξέσπασμα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαψεύδοντας ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονται στον ιό Έμπολα.

Σύμφωνα με μια αναφορά του ΠΟΥ με σημερινή ημερομηνία, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, 592 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων οι 70 απεβίωσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πέντε μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου ενός ιατρού.

«Δεν πρόκειται για (κρούσματα) Έμπολα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Reuters.

Ένας ιερέας στην περιοχή, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η ασθένεια έχει πλήξει πολλά χωριά στην περιοχή του και ότι ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά ήδη τους 100.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κινσάσα έστειλε μια ομάδα ειδικών υπό τον υπουργό Υγείας Φελίξ Καμπάνγκε Νούμπι στην επαρχία Εκουατέρ, έπειτα από τα δημοσιεύματα για δεκάδες θανάτους.

Το ξέσπασμα της ασθένειας άρχισε στην ίδια απομακρυσμένη επαρχία -μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από ζούγκλα – όπου είχε καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα του Έμπολα το 1976.

Το γεγονός αυτό τροφοδότησε τους φόβους ότι πρόκειται για ξέσπασμα της ίδιας ασθένειας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.350 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι παρόμοια: περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και εσωτερική αιμορραγία. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας του ιού της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό της τρέχουσας επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική (12% έναντι σχεδόν 60%).

Ο ΠΟΥ, ο οποίος είχε στείλει απεσταλμένους την Τετάρτη μαζί με τους Κονγκολέζους ειδικούς στην περιοχή, ανέφερε ότι τέσσερα δείγματα θα μεταφερθούν από την πόλη Μποεντέ στην Κινσάσα για να υποβληθούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις.

Μια ομάδα γιατρών έστειλε επίσης στην επαρχία Εκουατέρ και η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης