Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως ο Bosco Ntaganda, πρώην στέλεχος του κυβερνητικού στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και ηγετικό μέλος ένοπλης οργάνωσης που δρα στο ανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι.

Ευρύτερα γνωστός ως «Terminator», καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), με τον ίδιο πάντως να αρνείται τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων Πολέμου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., ο Bosco Ntaganda ζήτησε ο ίδιος να μεταβεί στην Ολλανδία προκειμένου να δικαστεί. Το ICC είχε εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης το 2006 για στρατολόγηση παιδιών, δολοφονίες, σεξουαλική κακοποίηση και εθνοτικές εκκαθαρίσεις, κατηγορίες που συνδέονται με την περίοδο 2002-2003, όταν και ήταν επικεφαλής ομάδας ενόπλων που δρούσε στο βορειοανατολικό τμήμα του Κονγκό.

Από τότε κάνει την εμφάνισή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα, πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά «κυανοκράνων» και διασυνοριακών χωριών με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι ήταν ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης «M23», η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012 ως αντίδραση μερίδας στρατιωτικών στην απόφαση της κυβέρνησης να μην τους καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και να μην τους τοποθετήσει στα υψηλά κλιμάκια του κυβερνητικού στρατού, αθετώντας όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που τερμάτισε τον εμφύλιο (2009).

Οι Μ23 και το… διπλό παιχνίδι των Ρουντα και Ουγκάντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μήνες ειδική επιτροπή του Ο.Η.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως η «Μ23» υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Ρουάντα και της Ουγκάντα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Όπως είναι φυσικό, οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, προσθέτοντας πως τάσσονται στο πλευρό του Ο.Η.Ε. για την διατήρηση της ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Βόρειο Κίβου, όπου πάνω από 800.000 άνθρωποι

Σύμφωνα με το BBC, ο «Terminator» πέρασε την Κυριακή τα σύνορα με τη Ρουάντα, έχοντας στο πλευρό του υποστηρικτές του, ύστερα από διαφαινόμενη ήττα του στο εσωτερικό της οργάνωσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν πληροφορίες πως εντός της «Μ23» βρισκόταν σε εξέλιξη μια προσπάθεια ανακατανομής στον συσχετισμό των δυνάμεων μετά τον περιορισμό της δράσης της λόγω έντονης παρουσίας «κυανοκράνων» στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό και… λανθασμένων χειρισμών της διοίκησης.

Η κατάληψη της πόλης Γκόμα (Νοέμβριος 2012) είχε ισχυροποιήσει σημαντικά την οργάνωση, ωστόσο στη συνέχεια η αποχώρηση της εν μέσω έντονων πιέσεων και το «ναυάγιο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου, Joseph Kabila, προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της.

«Ο Bosco Ntaganda φαίνεται να απωθήθηκε από τμήμα της “M23”. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία στο Κιγκάλι από σήμερα το πρωί. Ζήτησε να μεταφερθεί στο ICC στη Χάγη», τόνισε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Victoria Nuland.

Ποιος είναι ο «Terminator»

Η είδηση προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση της Ρουάντα, η οποία φρόντισε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της να επισημάνει πως η χώρα αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

«Ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μόλις μάθαμε ότι ο στρατηγός Ntaganda παρουσιάστηκε αυτοβούλως ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων στην πρεσβεία των Η.Π.Α. νωρίς το πρωί», ανέφερε η Louise Mushikiwabo.

Τα έργα και ημέρες του «Terminator»

  • Γεννημένος το 1973, μεγάλωσε στη Ρουάντα
  • Διαφυγή σε νεαρή ηλικία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ύστερα από επιθέσεις κατά μελών της φυλής των Τούτσι
  • Στα 17 του πιάνει όπλο και πολεμά στο πλευρό οργανώσεων τόσο στη Ρουάντα όσο και στο Κονγκό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούτσι που μάχονται με μέλη της φυλής των Χούτου
  • Το 2006 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από το ICC για στρατολόγηση μικρών παιδιών
  • Το 2008 κατηγορείται για σφαγές αμάχων
  • Το 2009 εντάσσεται στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού του Κονγκό στο πλαίσιο ενεργειών της κυβέρνησης για συμφιλίωση του λαού. Λαμβάνει τη θέση στρατηγού
  • Το 2012 αποχωρεί από το στράτευμα και ξεκινά νέο ένοπλο αγώνα που ωθεί περίπου 800.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας

«Ο Bosco Ntaganda δεν αποκαλείται τυχαία “Terminator”. Εφόσον βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία, θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε τωρινούς και μελλοντικούς πολέμαρχους, οι οποίοι συνεχίζουν να σπέρνουν τον τρόμο και να προάγουν τη βία στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό», εξήγησε από την πλευρά της η Sasha Lezhnev, ειδική αναλύτρια για το «Enough Project» (ΜΚΟ που μάχεται για τον περιορισμό των εγκλημάτων Πολέμου).

Η σεξουαλική βία στην υπηρεσία του πολέμου

Η δράση ένοπλων οργανώσεων στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα φυλετικών διακρίσεων, καθιστώντας το αφρικανικό κράτος ένα από τα πιο επικίνδυνα παγκοσμίως για να ζουν «ευάλωτες» ομάδες του πληθυσμού.

Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών είναι συνεχείς, με τον Ο.Η.Ε. να μην προλαβαίνει να εξετάζει περιπτώσεις. Πολλές φορές οι επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων γυναικών, των οποίων οι σύζυγοι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, γίνονται προκειμένου να ατιμάσουν με αυτό τον τρόπο τον αντίπαλο, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Από το 1994 το ανατολικό τμήμα της χώρας σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Εκείνη τη χρονιά η φυλή των Χούτου είχε κατηγορηθεί πως προχώρησε σε γενοκτονία πάνω από 1.000.000 μελών της φυλής των Τούτσι στη γειτονική Ρουάντα. Ο «Terminator» προέρχεται από τη φυλή των Τούτσι και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη παραπομπή του στο ICC θα ρίξει πραγματικό φως στην υπόθεση που θέλει τη Ρουάντα να υποστηρίζει με πολεμοφόδια και χρήματα οργανώσεις (κυρίως τη «M23») που συγκρούονται με τον κυβερνητικό στρατό στο Κονγκό.

Διαβάστε επίσης:
Στον… αέρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 03:30
Έρευνα-σοκ για τη σεξουαλική κακοποίηση στο Κονγκό, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011, 01:23

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης