Μαζική εκστρατεία ετοιμάζουν πολέμιοι της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία λένε ότι τώρα έχει σχεδόν 50% πιθανότητες να σταματήσει το Brexit μπλοκάροντας τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σημαίνον στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της Ε.Ε..

Με τη Βρετανία να αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019, οι αντίπαλοι του Brexit αναζητούν διάφορους τρόπους για να σταματήσουν αυτό που λένε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος της Βρετανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση «Best for Britain», που έλαβε 400.000 λίρες (558.000 δολάρια) από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος πέρυσι, ελπίζει να πείσει τους βουλευτές στο κοινοβούλιο να μπλοκάρουν τη συμφωνία αποχώρησης που η Μέι στοχεύει να φέρει από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

«Το Brexit μπορεί να σταματήσει εάν το θέλει ο κόσμος», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Ελοΐζ Τοντ, στο Reuters. «Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ακόμα» προσθέτει.

Το να παρεμποδιστεί η όποια συμφωνία καταφέρει η Μέι να επιτύχει με την Ε.Ε. θα βυθίσει τα βρετανικά πολιτικά πράγματα σε κρίση με αβέβαιες συνέπειες για το Brexit, για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και για την τύχη του Λονδίνου, του μοναδικού χρηματοπιστωτικού κέντρου που είναι ανταγωνιστικό προς τη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η 41χρονη Τοντ και άλλα μέλη της καμπάνιας ελπίζουν ότι θα πυροδοτήσει μια επανάληψη του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, αυτή τη φορά προσφέροντας στους ψηφοφόρους την επιλογή να αποχωρήσουν με βάση τους όρους της συμφωνίας της Μέι ή να παραμείνουν σε μια αλλαγμένη Ε.Ε..

Στο δημοψήφισμα του 2016, το 51,9% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης και το 48,1% υπέρ της παραμονής.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μεταστροφή μεταξύ των ψηφοφόρων, αν και πρόσφατο γκάλοπ έδειξε ότι ίσως υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε..

Ερωτηθείσα πόσο πιθανόν είναι να σταματήσει το Brexit, η Τοντ δήλωσε: «Πλησιάζουμε περίπου το όριο του 45%, ακουμπάμε το 50:50 – δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί». Δήλωσε ότι οι πιθανότητες να σταματήσει το Brexit έχουν αλλάξει από το μόλις 1 στις 10 όταν ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό στις αρχές του 2017.

«Το κλίμα αλλάζει – ίσως να υπάρχει σχεδόν ισοδυναμία…Η χώρα αλλάζει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η οργάνωση πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε όλη τη Βρετανία και κάνει καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις επόμενες εβδομάδες, σχεδιάζει μια διαφημιστική εκστρατεία για να πείσει τους ψηφοφόρους να ασκήσουν πιέσεις στα μέλη του κοινοβουλίου προκειμένου να καταψηφίσουν το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης