Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας έγινε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης, που έχει καθοριστεί για την 12η Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Στρασβούργο. Η Αθήνα έχει ζητήσει πριν από την πενταμερή διάσκεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με στόχο να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι στιγμής συνάντηση δεν έχει καθοριστεί, ενώ είναι προφανές πως οι δύο χώρες διατηρούν τις απόψεις τους για το ζήτημα των εγγυήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα, στο πλαίσιο προφανώς ενός παιχνιδιού τακτικής και εντυπώσεων, έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι πρόδηλο πως θέμα μη συμμετοχής δεν υπήρχε από τουρκικής πλευράς, καθώς η Άγκυρα εξασφάλισε το ζητούμενο, που ήταν εν πολλοίς ο καθορισμός ημερομηνίας για την πενταμερή.

Στη Λευκωσία, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενημέρωσε χθες τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης αλλά και για τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υφίστανται για τα θέματα της ασφάλειας, προτάσσει ωστόσο τη διάθεση που υπάρχει για συζήτηση του εν λόγω ζητήματος. Την ίδια ώρα, ο κ. Έιντε έχει αρχίσει ενημερώσεις -και δημόσιες και κατ’ ιδίαν- σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει κλίμα στην κοινή γνώμη εν όψει της πενταμερούς.

Παρέμβαση πέντε κομμάτων για πενταμερή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε κυπριακά κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι), σε κοινή εμφάνισή τους, με προκήρυξη θέσεων για το Κυπριακό καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Παράλληλα, τον κατηγορούν για τους χειρισμούς του, που κατέληξαν στη συμφωνία του δείπνου. Από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε στα πέντε κόμματα με αιχμές.

Σφραγισμένα στόματα για τη συνάντηση Κέρι – Τσαβούσογλου

Περιορισμένα στοιχεία για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Τζον Κέρι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Τρουντό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση από την ιστοσελίδα mignatiou.com, είπε πως ο κ. Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του «συζήτησαν ένα εύρος θεμάτων διμερούς σημασίας. Έγινε στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και συζήτησαν για τη συμμαχία».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου της ιστοσελίδας ότι τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως συζητήθηκε και το Κυπριακό, η κα Τρουντό είπε ότι δεν έχει λεπτομέρειες γύρω από αυτό.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει για συνάντηση μεταξύ του Τζον Κέρι και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, είπε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης