Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Κριμαία σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης στη χερσόνησο, αποσύροντας άμεσα όλα τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στις βάσεις τους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας του απάντησε πως η χώρα του διατηρεί κάθε έννομο δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες της, οι οποίοι ζουν ανά την ουκρανική επικράτεια από τις προκλητικές ενέργειες υπερεθνικιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε 90 ολόκληρα λεπτά και έγινε λίγο μετά την είδηση πως 15.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κριμαία και έχουν λάβει θέσεις μάχης, περιμένοντας οδηγίες από τη Μόσχα.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του, εξήγησε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως «οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων είναι αντίθετη με τη διεθνή νομοθεσία και τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ τον προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώθηκαν τα όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών. Ειδικότερα, ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ενώ του τόνισε πως «η ανάπτυξη στρατιωτών στη χερσόνησο αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» επισημαίνεται.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των Ρωσόφωνων που ζουν εκεί» προστίθεται.

Διαβάστε επίσης:
Mε κομμένη την ανάσα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014, 22:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης