Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για την επίτευξη ειρήνευσης στη Συρία, αν και οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα ότι δεν σκοπεύουν να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης.

Οι δύο πλευρές ήταν παρούσες στην τελετή έναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, όμως οι αντάρτες υπογράμμισαν ότι δεν σκοπεύουν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκπροσώπους του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρώτη συνεδρίαση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι πρόσωπο με πρόσωπο, διότι η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε μέχρι στιγμής αυτά στα οποία έχει δεσμευθεί με τις συμφωνίες της 30ής Δεκεμβρίου», με τις οποίες κηρύχθηκε εκεχειρία στη Συρία, δήλωσε ο Γεχία αλ Αρίντι, ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ανταρτών.

Οι αντάρτες κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις μάχες κοντά στην Ουάντι Μπαράντι, μια περιοχή-«κλειδί» για την ύδρευση της Δαμάσκου.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές, που θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Rixos υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά το καθεστώς της Δαμασκού και Σύροι αντάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της Γενεύης το 2012, το 2014 και το 2016 συμμετείχαν Σύροι αντιπολιτευόμενοι, που συχνά ζούσαν εξόριστοι. Στην Αστάνα οι αντιπολιτευόμενοι αυτοί θα περιοριστούν να έχουν ρόλο συμβουλευτικό.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης