Ξεκίνησε η πομπή που μεταφέρει την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο δε Κούμπα

Ξεκίνησε η πομπή που μεταφέρει την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο δε Κούμπα
H τεφροδόχος που περιέχει τη στάχτη του Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης το ταξίδι της μέχρι το Σαντιάγο δε Κούμπα, το «λίκνο» της κουβανικής επανάστασης, όπου και θα ενταφιαστεί την Κυριακή.

Μετά τον αποχαιρετισμό στον «Κομαντάντε» στην Πλατεία της Επανάστασης, η τέφρα του, που έχει τοποθετηθεί σε ένα φέρετρο από ξύλο κέδρου τυλιγμένο με την κουβανική σημαία και προστατεύεται από ένα γυάλινο κιβώτιο, ξεκίνησε πάνω σε έναν στρατιωτικό κιλλίβαντα κάνοντας την αντίθετη διαδρομή από εκείνην που ακολούθησε ο Κάστρο κατά την επανάσταση του 1959.

Η πομπή αναχώρησε στις 07.16 το πρωί (τοπική ώρα) από το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία των μελών της κυβέρνησης, πολλών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της χήρας του Κάστρο, Ντάλια Σότο δελ Βάλε.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας «Ζει» ενώ περνούσαν από μπροστά τους τα επτά οχήματα της αυτοκινητοπομπής.

Η πομπή θα διασχίσει 950 χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερις μέρες.

Η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο θα ενταφιαστεί την Κυριακή στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιγκένια δε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας.

Η κηδεία του θα σημάνει το τέλος του εθνικού πένθους των εννέα ημερών που κηρύχθηκε στη χώρα αμέσως μετά τον θάνατό του «πατέρα» της κουβανικής επανάστασης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 17:11