Η τραγική τύχη της 23χρονης φοιτήτριας, που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Νέο Δελχί, αφύπνισε την κοινωνία, σε μια χώρα όπου η γυναίκα θεωρείται κατάρα. Διαφθορά και έλλειψη ασφάλειας για τους πολίτες, προκλήσεις για τους πολιτικούς. 

Η σορός της 23χρονης φοιτήτριας, που υπέκυψε τελικά στα βαριά της τραύματα σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, έφτασε το πρωί με ειδικά ναυλωμένο σκάφος στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί. Τόσο ο πρωθυπουργός Μάμοχαν Σινγκ όσο και η πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι ήταν εκεί για να συλλυπηθούν την οικογένειά της, που βρισκόταν στο πλευρό της όλο το διάστημα. Στη συνέχεια, η πομπή κατευθύνθηκε στο κρεματόριο, όπου η σορός αποτεφρώθηκε κατά το ινδουιστικό τυπικό.

Τραγική η θέση της γυναίκας

Η ινδική κοινωνία δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει. Είναι το μοναδικό θέμα στα ΜΜΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Ρανγιάνα Κουμάρι, ακτιβίστρια για θέματα γυναικών, καλεί τους συμπολίτες της να αλλάξουν ριζικά τρόπο σκέψης: «Είναι ο ύστατος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε να αποτίσουμε στην ψυχή του θύματος. Η χώρα μας, η κοινωνία μας έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που κορίτσια και γυναίκες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα της κοπέλας δεν έγινε γνωστό, αλλά ο Τύπος της έδωσε συμβολικά ονόματα, όπως «κόρη της Ινδίας» ή «ατρόμητη». Η κοπέλα «υιοθετήθηκε» από την ινδική κοινωνία και η τύχη της ένωσε τους απλούς ανθρώπους, που έπεφτε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και προσεύχονταν για τη ζωή της. Ξαφνικά ένας ολόκληρος λαός αφυπνίστηκε και κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στη βία κατά της γυναίκας, που στην Ινδία η θέση της είναι τραγική.

Υπό πίεση η ινδική κυβέρνηση

«Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που οργάνωσε o ακτιβιστής Άνα Χαζάρε, ο κόσμος συνειδητοποίησε τη δύναμη της φωνής του» υποστηρίζει η ακτιβίστρια Κιράν Μπέντι. «Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ινδία, που έχει δύο βασικά κοινωνικά προβλήματα, τη διαφθορά και την έλλειψη ασφάλειας».

Η πίεση προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινγκ, που είναι ο ίδιος πατέρας τριών κοριτσιών, μεγαλώνει. Ο λαός έχει εξοργιστεί από την έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών των πολιτικών και δεν ικανοποιείται με τις δύο εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτιών. Αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την ετοιμοθάνατη στη Σιγκαπούρη, 6 ώρες απόσταση με το αεροπλάνο, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως υπογραφή της θανατικής της καταδίκης. «Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν το πρωταρχικό καθήκον της, την ασφάλεια των πολιτών, τότε κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση, με το όλο σύστημα, με τη χώρα» υποστηρίζει η Ρανγιάνα Κουμάρι.

Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα γίνουν το 2014, αλλά δεν αρκεί η αλλαγή ηγεσίας. Χρειάζεται κυρίως ξερίζωμα νοοτροπίας σε μια χώρα όπου το κορίτσι είναι ανεπιθύμητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Αποτεφρώθηκε η σορός της 23χρονης Ινδής, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012, 07:34

 Στο Νέο Δελχί μεταφέρθηκε η σορός της άτυχης Ινδής φοιτήτριας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012, 03:40

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης