Τρίτη 21 Μαρτίου 1978

«Η έρευνα σε στασιμότητα», είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «La Repubblica» εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές είχαν στη διάθεσή τους όχι αμελητέα στοιχεία, αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά.

Με αυτόν τον πρόλογο συνεχίζει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica το αφιέρωμα για τα 40 χρόνια από την απαγωγή και τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αldo Moro. (Απήχθη στις 16 Μαρτίου 1978).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

16 Mαρτίου 1978. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν των Άλντο Μόρο. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν όλα τα άτομα της συνοδείας του

Ας δούμε… Στη σκηνή του εγκλήματος οι τρομοκράτες άφησαν τα συγκεκριμένα ίχνη:

Έναν μπερέ πιλότου της εταιρείας Alitalia, μια τσάντα μεταφοράς «Made in Germany» με επιγραφή της Alitalia, 91 κάλυκες (δύο ακόμα ανήκαν στο όπλο ενός πράκτορα του Μόρο). Σύνολο 93. Οι 49, είχαν εκτοξευτεί από ένα συγκεκριμένο όπλο, οι 22 από ένα άλλο και οι υπόλοιποι από διάφορα επιθετικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις τρομοκράτες που πυροβόλησαν τον Moro και τη συνοδεία του, ήταν ντυμένοι ως αεροπόροι της Alitalia. Τα καπέλα είχαν αγοραστεί σε κατάστημα που πωλούσε στρατιωτικά είδη στις 10 Μαρτίου του 1978 και ώρα 19.30, όπως αποκάλυψε η πωλήτρια Μαρία Αντονιέτα Σιμονέτι.

Άλντο Μόρο

Η τρομοκράτης (γυναίκα) της είπε ότι τα καπέλα ήταν για τον αδελφό της και για φίλους του: ο ένας, όπως ισχυρίστηκε, είχε τον βαθμό του υπολοχαγού. Ενώ η κα Simonetti ετοίμαζε τα καπέλα, η κοπέλα άναψε ένα τσιγάρο, όπως σημειώνει η ιδιοκτήτης του καταστήματος, Carla Cardia.

Το κόστος ήταν 42 χιλιάδες λιρέτες. Η κοπέλα πλήρωσε με τραπεζογραμμάτιο των 50.000 λιρών. Αυτές οι δύο μαρτυρίες έγιναν στους ανακριτές στις 17 Μαρτίου.

Οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους φωτογραφία από το μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Adriana Faranda. Πιστεύουν ότι ήταν αυτή η γυναίκα που αγόρασε τα καπέλα. Μάλιστα στην έρευνα της επιτροπής αναφέρεται πως «η Adriana Faranda αναγνωρίζεται στη φωτογραφία το απόγευμα της 17ης Μαρτίου».

Adriana Faranda

Οι Αρχές διανέμουν 20.000 φυλλάδια με τις φωτογραφίες μερικών εκ των τρομοκρατών, μεταξύ αυτών και της Faranda. Την ψάχνουν παντού, ακόμα και στον τόπο όπου γεννήθηκε, στη Σικελία. Αλλά εκείνη ζει μαζί με τον Valerio Morucci, σε μια συνοικία της Ρώμης. Και οι άλλοι ; Πού βρίσκονται;

Valerio Morucci και Adriana Faranda, μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Την περίοδο εκείνη ο Moretti και ο Balzerani (δύο μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών) ζουν στην οδό Gradoli, στην περιοχή Cassia, όπου στις 18 Μαρτίου η αστυνομία επιθεωρήστε το κτήριο, αλλά δεν έψαξε το διαμέρισμα στο οποίο ζούσαν οι δύο τρομοκράτες, ενώ ένας τρίτος πυρήνας τρομοκρατών ( οι Gallinari, Braghetti και Maccari), βρίσκονται μαζί με τον απαχθέντα Moro στην οδό Montalcini.

Mέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Οι τρομοκράτες Bonisoli και Fiore, μετά τη δολοφονία, αναχώρησαν για τον βορρά με το τρένο. Η Adriana Faranda θα συλληφθεί έναν χρόνο αργότερα, στις 29 Μαΐου του 1979, μαζί με τον Valerio Morucci.

Mario Moretti

Ο Mario Moretti θα συλληφθεί τον Μάιο του 1981. Η Barbara Balzerani θα συλληφθεί τον Ιούνιο του 1985, στην Ostia (παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Ρώμη).

Διαβάστε επίσης: Η ημέρα που πάγωσε η Ιταλία
La Repubblica: Το ιταλικό κράτος γνώριζε ότι ο Άλντο Μόρο κινδύνευε ;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης