Η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να δει την Ουκρανία να διχοτομείται, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως «σέβεται» τις ανακηρύξεις ανεξαρτησίας στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να δούμε την Ουκρανία κατατμημένη», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σεβόμαστε πλήρως το αποτέλεσμα (των δημοψηφισμάτων τα οποία διεξήχθησαν τον Μάιο στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ) και δηλώνουμε δημοσίως ότι τασσόμαστε υπέρ της πραγμάτωσης αυτού που ψήφισαν οι πολίτες της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων» με το Κίεβο, συνέχισε.

«Το συμφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τον σημαντικό ρωσικό πληθυσμό στην Ουκρανία (. . .) να είναι μια καλή χώρα για να ζουν οι Ρώσοι», συνέχισε.

Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, το Κίεβο και δυτικά κράτη κατηγορούν τη Μόσχα ότι προμηθεύει με όπλα και μαχητές τους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχουν εξεγερθεί αξιώνοντας την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα αυτή είναι «μια εσωτερική υπόθεση της Ουκρανίας», αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής της σε ομοσπονδία.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης