Οι εταίροι της Γαλλίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παράσχουν άμεση ή έμμεση στρατιωτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγει η Γαλλία στο εξωτερικό, κυρίως στη Συρία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ενώπιον των βουλευτών ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Τα 27 υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να προσφέρουν στήριξη στη Γαλλία, είτε υπό τη μορφή μια άμεσης υποστήριξης στις επιχειρήσεις στη Συρία, είτε υπό τη μορφή μιας έμμεσης υποστήριξης στις επιχειρήσεις μας στο Λεβάντε, είτε υπό τη μορφή μιας έμμεσης υποστήριξης σε άλλα μέτωπα όπου οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν» επεσήμανε ο υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει το είδος αυτής της βοήθειας που ζήτησε το Παρίσι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 650 στρατιώτες στο Μάλι, ενώ η Βρετανία έθεσε στη διάθεση των γαλλικών καταδιωκτικών την αεροπορική της βάση στην Κύπρο.

Η βοήθεια προς τη Γαλλία εκ μέρους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει «να υπάρξει μια ελάφρυνση των δυνάμεών μας, ένας επαναπροσανατολισμός και μία καλύτερή χρήση των δυνατοτήτων μας» δήλωσε με ικανοποίηση ο κ. Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με θέμα την παράταση κατά τρεις μήνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας στη Συρία.

«Αυτή η συλλογική δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε η Γαλλία, μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 42,7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι μια σημαντική είδηση» πρόσθεσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη αισθάνεται ότι την αφορά απόλυτα η στρατιωτική δράση που εμείς θα αναλάβουμε» με στόχο να εξουδετερώσουμε το Ισλαμικό Χαλιφάτο που ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, υπογράμμισε.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την παράταση των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης