«Βρήκαμε λίγες διαφορές», ήταν μια από τις πρώτες φράσεις της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αμέσως μετά την συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς, στην Καγκελαρία. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη στενή εταιρική σχέση των χωρών τους, τις κοινές προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν ακόμη και ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Δεν έκρυψαν ωστόσο τις διαφορές τους, σε ό,τι αφορά τόσο την προσφυγική πολιτική όσο και τον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ, ενώ η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι παρακολουθεί στενά τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, αλλά θέλει να την κρίνει από τις πράξεις της.

Υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά αυτή η συνομιλία ήταν μια καλή βάση για μια καλή και εντατική συνεργασία των χωρών μας, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον αυστριακό Καγκελάριο, η οποία διήρκεσε 40′ περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν η μεταναστευτική πολιτική, για την οποία ο κ. Κουρτς έχει κατά το παρελθόν ασκήσει δριμεία κριτική στην Καγκελάριο. «Κοινός μας στόχος είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να βασιστούμε περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, δήλωσε ανοιχτή στην διάθεση επιπρόσθετων πόρων για χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις, σε συνδυασμό πάντα με μεταρρυθμίσεις, αλλά επιφυλακτική στο ενδεχόμενο το ίδιο πρόσωπο να είναι Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και επικεφαλής του Eurogroup. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στην πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και τόνισε ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρχει ένας ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, αλλά ποια είναι η αποστολή της Ευρωζώνης και πώς αυτή θα εξυπηρετηθεί καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά την σύσταση της νέας αυστριακής κυβέρνησης, με την συμμετοχή του λαϊκιστικού-εθνικιστικού FPÖ, η Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι απασχόλησε τις συζητήσεις, όπως παραδέχθηκε και ότι την παρακολουθεί στενά, «περισσότερο από ό,τι θα έκανε σε άλλη περίπτωση». Τόνισε πάντως ότι θα κρίνει την κυβέρνηση από τα έργα της, αλλά και ότι αυτά που άκουσε σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, την κάνουν πιο αισιόδοξη.

Όταν πάντως ρωτήθηκε αν και η γερμανική κυβέρνηση θα χρειαζόταν κάποιον νέο, δυναμικό πολιτικό όπως ο Σεμπάστιαν Κουρτς, η Καγκελάριος δήλωσε: «Ο Καγκελάριος της Αυστρίας είναι νέος, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε καλοί εταίροι. Θεωρώ σημαντικό η κυβέρνηση να έχει ένα καλό μίγμα από παλιούς και νέους πολιτικούς, από γυναίκες και άνδρες (…) Η όλη σοφία είναι να αντικατοπτρίζουμε τις ομάδες μιας κοινωνίας όσο το δυνατόν καλύτερα. Τότε η πιθανότητα να δημιουργήσουμε από αυτό μια καλή πολιτική είναι καλύτερες», επισήμανε και είπε χαρακτηριστικά ότι της είναι αγαπητοί εξίσου οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνει κανείς για τον ίδιο τον εαυτό του ότι μέρα με τη μέρα μέρα πηγαίνει όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων. «Αυτή είναι η ζωή», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς από την πλευρά του απέφυγε να αναδείξει τις διαφορές με το Βερολίνο στα θέματα της Ευρώπης και περιορίστηκε να επισημάνει ότι «συζητήσαμε πώς θα αλλάξουμε την ΕΕ προς το καλύτερο», επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησής του για περισσότερη έμφαση στην αρχή της επικουρικότητας. «Θεωρώ σωστό η ΕΕ σε κάποια θέματα να κάνει πίσω και να αφήνει μεγαλύτερη ελευθερία στα κράτη-μέλη», δήλωσε σχετικά και τάχθηκε εκ νέου κατά της περαιτέρω επιβάρυνσης των «καθαρών συνεισφερόντων» κρατών-μελών της ΕΕ. «Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα δώσουν αυτοί περισσότερα, να δούμε πώς η ΕΕ μπορεί να κάνει οικονομία, να γίνει πιο λιτή και πιο αποτελεσματική», τόνισε, ενώ δεν έκρυψε την επιφύλαξή του τόσο για έναν υπουργό Οικονομικών όσο και για έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Οι δύο κυβερνήσεις πάντως συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις συντονισμού των «καθαρών συνεισφερόντων» ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Κουρτς τάχθηκε υπέρ της μείωσης της παράνομης μετανάστευσης και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι η βάση για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα προς τα μέσα (…) Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λάθος να αποφασίζουν οι διακινητές ποιος έρχεται στην ΕΕ», είπε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι ακολουθεί την πολιτική που θεωρεί ο ίδιος σωστή και όχι την γραμμή άλλων χωρών. Απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει αυτό που δήλωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι η Γερμανία είναι πιο κοντά στις θέσεις της Αυστρίας από ό,τι παλιότερα.

Σε ερώτηση σχετικά με τον κυβερνητικό του εταίρο, ο αυστριακός Καγκελάριος αντέτεινε ότι η χώρα του έχει ισχυρή δημοκρατία και ότι ο εταίρος του έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τους πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, ψήφισαν συνειδητά και για αυτό ο συνασπισμός θα ήταν δίκαιο να κριθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης