Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βηρυτό ζήτησε σήμερα να «προστατευθεί» ο Λίβανος από τις περιφερειακές συγκρούσεις, την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη Σαουδική Αραβία στις 4 Νοεμβρίου ο Χαρίρι κατήγγειλε την παρέμβαση του Ιράν στον Λίβανο, κυρίως μέσω του κινήματος της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο στον Λίβανο κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία, που στήριζε τον Χαρίρι, ότι τον ανάγκασε να παραιτηθεί, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες ότι βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η πολιτική αυτή κρίση θεωρήθηκε γρήγορα ακόμη ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ, δύο περιφερειακών δυνάμεων που ήδη αντιπαρατίθενται σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στη Συρία και την Υεμένη.

«Οι αραβικές χώρες κατανοούν την κατάσταση στον Λίβανο και επιθυμούν να τον διασφαλίσουν (…) από τη διχόνοια» τόνισε ο Αμπού Γάιτ κατά την άφιξή του στη Βηρυτό, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου ANI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, που έχει την έδρα του στο Κάιρο, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης