Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης η ιστορική ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα από το κεντρικό θέατρο (Grand Theater) στην Αβάνα της Κούβας. Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, σε όλο το νησί.

«Οι διαφορές (μεταξύ των δύο χωρών) είναι πραγματικές και είναι σημαντικές, είμαι βέβαιος ότι και ο πρόεδρος Κάστρο θα έλεγε το ίδιο», δήλωσε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον Κουβανό πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος παρακολουθούσε από το θεωρείο. «Το γνωρίζω καθώς τον έχω ακούσει να αναφέρει αυτές τις διαφορές πολλές φορές». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή που ο Ομπάμα απέσπασε το χειροκρότημα των ακροατών του ήταν όταν αναφέρθηκε στο εμπάργκο βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 54 χρόνια. «Είναι ένα ξεπερασμένο βάρος στις πλάτες των κουβανών πολιτών. Και στις πλάτες των Αμερικανών που επιθυμούν να εργαστούν, να κάνουν επιχειρήσεις ή να επενδύσουν στην Κούβα» δήλωσε απευθυνόμενος στους Κουβανούς των ΗΠΑ.

Αλλά ο ενθουσιασμός του κοινού έσβησε όταν ο κ. Ομπάμα επεσήμανε το εμπόδιο στην άρση του εμπάργκο. Αυτό είναι το Κογκρέσο, που δεν θα λάβει τη σχετική απόφαση για την άρση του εμπάργκο αν δεν επιλυθεί μία σειρά από ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και στο εσωτερικό της Κούβας. Και πάντως, «ακόμη και αν ακυρώναμε το εμπάργκο αύριο, οι Κουβανοί δεν θα αντιλαμβάνονταν τις δυνατότητές τους αν δεν συνέχιζαν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα», δήλωσε ο ίδιος, λαμβάνοντας κάποια ανταπόκριση μόνο από κάποιες γωνίες του θεάτρου. Μία από τις μεταρρυθμίσεις που κάλεσε να πραγματοποιήσουν είναι η εξάλειψη του συστήματος των δύο νομισμάτων και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλες τις άκρες του νησιού.

Πάντως η έκκληση για αλλαγή δεν σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλει τις επιθυμητές αλλαγές στο κομμουνιστικό καθεστώς. Αυτό θέλησε να τονίσει ο κ. Ομπάμα, συμπληρώνοντας, όμως, ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Κούβας θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να εκφραστούν χωρίς να φοβούνται. Φυσικά δεν παρέλειψε να υποδείξει το αμερικανικό σύστημα ως παράδειγμα για μία δημοκρατική Κούβα. Αλλά ούτε δίστασε να προσθέσει ότι η δημοκρατία είναι συχνά «εκνευριστική και άστατη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο
 
«Είμαστε αλληλέγγυοι με όσους καταδικάζουν αυτές τις αποτρόπαιες επιθέσεις», δήλωσε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα κάλεσε, μάλιστα, τους Κουβανούς πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης, λέγοντας στα ισπανικά «un saludo de paz», επισημαίνοντας πως πρέπει όλοι να ενωθούμε κατά της τρομοκρατίας.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την φυλή, ή τη θρησκεία για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι σκέψεις όλων των Αμερικανών πολιτών είναι με τους πολίτες των Βρυξελλών» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν τον εταίρό τους, το Βέλγιο, στην έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων πίσω από τις σημερινές επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης