Οι αρχές της Λιβερίας αναμένεται να αποκαλύψουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα, που δεν θα είναι απαραιτήτως τα οριστικά, των προεδρικών εκλογών στις οποίες αναμετρήθηκαν ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Μποακάι.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα σημάνει την πρώτη δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία έπειτα από 70 χρόνια και πλέον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, η οποία έκανε την ανακοίνωση αυτή μέσω Facebook το βράδυ της Τετάρτης, δεν διευκρίνισε την ώρα που θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα, για τα οποία αδημονεί όλη η χώρα, δίχως πάντως να έχουν καταγραφεί εντάσεις.

Τα ΜΜΕ της Λιβερίας θεωρούν φαβορί τον Τζορτζ Γουεά, τον άλλοτε επιθετικό ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων όπως η Παρί Σεν Ζερμέν ή η Μίλαν, που κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων.

Στη Λιβερία έχει να υπάρξει δημοκρατική εναλλαγή της εξουσίας από το 1944. Και, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το ξέσπασμα του εξαιρετικά βάρβαρου εμφυλίου πολέμου—250.000 νεκροί από το 1989 ως το 2003—η αγγλόφωνη αυτή χώρα της Δυτικής Αφρικής ετοιμάζεται να βιώσει την πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας από μια εκλεγμένη πρόεδρο, την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, στον διάδοχό της, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 22α Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων -η Λιβερία μετράει περίπου 2,1 εκατ. ψηφοφόρους- προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σε 24 ως 48 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης