Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε 235 μετανάστες σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής (χθες) ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος των ναυτικών δυνάμεων.

Η δυτική Λιβύη είναι το κύριο σημείο αναχώρησης των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, οι οποίοι φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τους πολέμους, αν και πολλοί πνίγονται στην προσπάθεια να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτοφυλακή διέσωσε 190 μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε δύο λαστιχένιες λέμβους ανοικτά του λιμανιού της Χομς, δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος των ναυτικών δυνάμεων. Μία ομάδα άλλων 45 ανθρώπων περισυνελέγησαν από μια ξύλινη βάρκα περίπου 80 χλμ ανοικτά της Ζουάρα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 20 γυναίκες και δύο παιδιά, ανέφερε η πηγή.

Ο αριθμός των διελεύσεων έχει μειωθεί δραματικά από τον Ιούλιο του 2017 όταν μια ένοπλη οργάνωση εκδίωξε διακινητές ανθρώπων από ένα κέντρο λαθρεμπορίου έπειτα από την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την υποστήριξη της Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιμενική Αρχή του Παναμά ανακάλεσε την εγγραφή του Aquarius 2, του μοναδικού πλοίου φιλανθρωπικής οργάνωσης που επιχειρεί ακόμη στην κεντρική Μεσόγειο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλοία διάσωσης φιλανθρωπικών οργανώσεων ανοικτά των ακτών της Λιβύης στο εγγύς μέλλον εκτός εάν το πλοίο μπορέσει να βρει νέα σημαία.

Η Τρίπολη και η δυτική Λιβύη κυβερνώνται από μία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση την οποία στηρίζουν κυρίως ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ανατολική Λιβύη τελεί υπό τον έλεγχο μιας αντίπαλης διοίκησης. Η χώρα ρημάζεται από τον πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης