Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού προαστίων πόλης στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Muammar Gaddafi στη διάρκεια του εμφυλίου το 2011. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού να πραγματοποιούν επιχείρηση κατά ενόπλων σε μια προσπάθεια να βρουν τους δολοφόνους ενός νεαρού, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους ανθρώπους που συνέλαβαν τον Λίβυο Συνταγματάρχη έναν χρόνο νωρίτερα.

«Η Μπάνι Ουάλιντ δέχεται πυρά από τις πρώτες πρωινές ώρες από τρεις πλευρές, νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά», ανέφερε κάτοικος της πόλης σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Associated Press.

Οι Αρχές της αφρικανικής χώρας είχαν στείλει νωρίτερα τελεσίγραφο προς πάσα κατεύθυνση να παραδώσει άμεσα τους ενόχους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν σοβαρά αντίποινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Ήρωας» Ben Shaaban

Η επιχείρηση των δυνάμεων Ασφαλείας πραγματοποιείται ύστερα από την απαγωγή, τον βασανισμό και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα, ο οποίος είχε πιστωθεί τη σύλληψη του Λίβυου Συνταγματάρχη.

Ο Omran Ben Shaaban, 22 ετών, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του ενώ νοσηλευόταν στο Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε απαχθεί τον Ιούλιο και απελευθερώθηκε ύστερα από διαμεσολάβηση υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Η είδηση του θανάτου του είχε βυθίσει στη θλίψη μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε κάτω από έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 είχε γίνει πασίγνωστος καθώς βρισκόταν μέσα σε φωτογραφίες και video που «απαθανάτισαν» τη στιγμή που ο Muammar Gaddafi είχε συλληφθεί από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, έχοντας παγιδευτεί νωρίτερα μέσα σε αγωγό αποχέτευσης.

Παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η απαγωγή οφείλεται σε ένοπλες ομάδες που υποστήριζαν το καθεστώς Gaddafi και μετά την πτώση του αντιτίθενται στις προσπάθειες συγκρότησης μιας κεντρικής κυβέρνησης.

Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του Λίβυου Συνταγματάρχη, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι η «επόμενη» ημέρα στην αφρικανική χώρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν ακόμα ισχυροί θύλακες αποσταθεροποίησης που επιδιώκουν να διατηρήσουν τα προνόμια που είχαν στη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης:
Λιβύη: Παράδοση όπλων για μια ασφαλέστερη χώρα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 05:43
Δολοφονία ανώτατου αξιωματικού του στρατού στη Λιβύη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012, 02:30
Τίμησαν τους ήρωες της πρώτης νίκης κατά του Gaddafi, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 02:28
«Θολό» το τοπίο με τις συνθήκες θανάτου του Gaddafi, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012, 01:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης