Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ υποσχέθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο ότι θα αναλάβει δράση για να τερματιστούν τα «δεινά» που υφίστανται οι μετανάστες στη χώρα του, μολονότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), της οποίας ηγείται, δεν ελέγχει παρά μόνο μέρος της λιβυκής επικράτειας, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Οι αριθμοί προκαλούν ζάλη: μιλάμε για 500.000 μετανάστες πέρα από τα κέντρα κράτησης και 20.000 μέσα στα κέντρα που διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών», τόνισε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε μαζί με όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς για να δοθεί τέλος στα δεινά των μεταναστών και να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΚΕΕ, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο μεγάλο μέρος της λιβυκής επικράτειας είναι πέραν του ελέγχου της κυβέρνησής του και υπό την κατοχή παραστρατιωτικών οργανώσεων. Πολύ συχνά οι μετανάστες, οι οποίοι ελπίζουν να καταφέρουν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη, πέφτουν σε αυτές τις περιοχές στα χέρια διακινητών.

«Ο πρωθυπουργός (αλ Σάρατζ) υπογράμμισε ότι πολλοί (μετανάστες) δεν βρίσκονται σε γνωστούς καταυλισμούς. Δεν έχουμε καμιά πρόσβαση, δεν υπάρχει καμιά πρόσβαση σε περίπου 500.000 (μετανάστες) που πιθανόν ζουν υπό συνθήκες που προκαλούν αγανάκτηση. Απομένουν πολλά να γίνουν», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα πάντως η Άγγελα Μέρκελ παρότρυνε τον λίβυο πρωθυπουργό να προσφέρει στους διεθνούς οργανισμούς «καλύτερη πρόσβαση» στους καταυλισμούς υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Εξάλλου, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ υποσχέθηκε ότι θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το πόρισμα μιας έρευνας για τις πρόσφατες αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου CNN για την πώληση μαύρων μεταναστών ως σκλάβων στη Λιβύη.

«Εκφράζουμε την απόρριψή μας και την καταδίκη μας για αυτές τις πρακτικές εάν ακολουθούνται πράγματι», είπε ο πρωθυπουργός της Λιβύης.

Το βράδυ της Τετάρτης η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμβάλει στον επαναπατρισμό στις χώρες τους 20.000 μεταναστών που βρίσκονται στη Λιβύη μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Μετά την εξέγερση που είχε ξεσπάσει το 2011 και οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη κατακερματίστηκε σε περιοχές οι οποίες ελέγχονται από αντίπαλες ένοπλες ομάδες. Η χώρα έχει εξάλλου δύο κυβερνήσεις, την ΚΕΕ που εδρεύει στην Τρίπολη και μια αντίπαλη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που έχει την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του επικεφαλής μιας δύναμης την οποία ο ίδιος αποκαλεί Λιβυκό Εθνικό Στρατό.

Πηγή: AΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης