Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λειτούργησε με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός πρόξενος Κρίστοφερ Στίβενς.

Αυτό προκύπτει βάσει πορίσματος κοινοβουλευτικής επιτροπής, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, στην έκθεσή της, η επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτιμά πως η αντίδραση της CIA ήταν σωστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η CIA προσέφερε επαρκή ασφάλεια στους πράκτορές της στη Βεγγάζη και, παρόλο που δεν της είχε δοθεί εντολή, έσπευσε να βοηθήσει (τους εργαζόμενους) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της επίθεσης. Επωφελήθηκε κάθε διαθέσιμης στρατιωτικής υποστήριξης» υπογραμμίζει.

Παρ’ όλα αυτά η επιτροπή Πληροφοριών εκτιμά ότι το διπλωματικό συγκρότημα όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς όταν σκοτώθηκε δεν διέθετε επαρκή ασφάλεια. Παράλληλα, οι βουλευτές έκριναν ότι δεν υπήρξαν ελλείψεις στη συλλογή πληροφοριών πριν από την επίθεση, ενώ δεν καθυστέρησε και η αποστολή της ομάδας διάσωσης της CIA.

«Στην πραγματικότητα η αμερικανική αποστολή είχε επίγνωση της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Βεγγάζη, όμως δεν είχε καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν μια επίθεση εναντίον της» επισημαίνεται επίσης στο πόρισμα της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη πραγματοποιήθηκε την ημέρα της επετείου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και οργανώθηκε από ένοπλες οργανώσεις της Λιβύης, κάποια μέλη των οποίων συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Χάος και εξουσία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 13:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης