Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου και μονάδες του λιβυκού στρατού που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας κοντά στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης χθες, με αποτέλεσμα τέσσερις στρατιωτικοί να χάσουν τη ζωή τους, ανέφεραν αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων.

Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στη Ντέρνα, ανατολικά της Βεγγάζης, κατά τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης επιτέθηκαν εναντίον ισλαμιστών στη Βεγγάζη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΠΑ Νάσερ αλ Χάσι. Δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για απώλειες.

Οι μάχες σε πολλαπλά μέτωπα υπογραμμίζουν το χάος στη Λιβύη, όπου πολυάριθμες ένοπλες παρατάξεις έχουν ταχθεί υπέρ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων που αντιπαρατίθενται για την εξουσία.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μετακινήθηκε στην ανατολική Λιβύη αφότου η πρωτεύουσα, η Τρίπολη, καταλήφθηκε από μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που εγκαθίδρυσε δική της Βουλή και κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμφότερες οι πλευρές διοικούν χαλαρές συμμαχίες οργανώσεων ανταρτών που είχαν πάρει μέρος στην ένοπλη εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 κι έχουν χωριστεί βάσει πολιτικών, τοπικών και εθνοτικών γραμμών.

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει αξιοποιήσει το χάος: έχει καταλάβει εδάφη, έχει εκτελέσει ξένους υπηκόους κι έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών στην Τρίπολη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαμεσολαβούν τους τελευταίους μήνες σε έναν διάλογο για να πειστούν οι δύο αντίπαλες πλευρές να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας , μια προσπάθεια η οποία μέχρι σήμερα έχει αποβεί άκαρπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης