Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Το «νερό-νεράκι» λένε περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας της ρύπανσης και της κακοδιαχείρισης των υδάτων, συμπεραίνει, σε γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Aldo Patriciello, φέρνοντας στο φως ένα επιμελώς «κρυμμένο» πρόβλημα της πολιτισμένης Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ιταλός ευρωβουλευτής σημειώνει πως «το 16% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει πόσιμο νερό και 140 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Στη δυτική Ευρώπη, ο πληθυσμός έχει πια πόσιμο νερό εδώ και δεκαετίες. Σε ορισμένα μέρη της ανατολικής Ευρώπης, λιγότερο από το 30% των αγροτικών κατοικιών διαθέτει παροχή πόσιμου νερού».

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι περισσότερα από 13.500 παιδιά στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με την έλλειψη νερού, καταλήγει.

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν σχέδια διαχείρισης της ξηρασίας σε ευρύτερη κλίμακα και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση κινδύνων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέτει, δε, το ερώτημα: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλύσει το πρόβλημα της ύδρευσης στην Ε.Ε., αναζητώντας λύσεις, με βάση την κάλυψη του συνολικού κόστους, την οικονομική αποδοτικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη των πόρων;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης