Λομβαρδία - Δημοψήφισμα: «Δεν είμαστε Καταλονία», λέει ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι

Λομβαρδία - Δημοψήφισμα: «Δεν είμαστε Καταλονία», λέει ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι
«Δεν είμαστε Καταλονία», δήλωσε από το Μιλάνο ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και μέλος της αυτονομιστικης Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Μαρόνι, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στην περιφέρειά του και στο Βένετο και θέλοντας να διαφοροποιήσει την ιταλική ψηφοφορία από την κατάσταση στην Ισπανία.

«Παραμένουμε μέσα στο ιταλικό έθνος με περισσότερη αυτονομία, ενώ η Καταλονία θέλει να γίνει το 29ο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όχι. Όχι προς το παρόν», πρόσθεσε ο Μαρόνι.

Στη Λομβαρδία και το Βένετο περισσότεροι από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν «ναι» στην αυτονομία στα μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα, που οργάνωσαν οι πρόεδροι των δύο περιφερειών. Στη Λομβαρδία, η συμμετοχή έφθασε περίπου το 40%.

Ένα από τα κύρια παράπονα των δύο περιφερειών είναι ότι στέλνουν στη Ρώμη πολύ περισσότερα χρήματα σε φόρους από όσα παίρνουν πίσω μέσω των δημόσιων δαπανών και θέλουν να μειώσουν στο μισό τη συνεισφορά τους αυτή.

Η Λομβαρδία, λέει ο Μαρόνι, πληρώνει κάθε χρόνο 54 δισεκ. ευρώ περισσότερα από όσα λαμβάνει, ενώ η περιφέρεια του Βένετο, όπου η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, μεταξύ 57% και 61%, το αντίστοιχο ποσό φθάνει περίπου τα 15,5 δισεκ. ευρώ.

«Αυτά που πληρώνουμε για φόρους πρέπει να δαπανώνται εδώ, όχι στη Σικελία», δήλωσε στη Βενετία προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο 84χρονος Τζουζέπε Κολόνα.

Ωστόσο επικριτές επισημαίνουν ότι εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε δημοψηφίσματα τη στιγμή που όλες οι περιφέρειες έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να διαπραγματεύονται απ' ευθείας με τη Ρώμη.

«Από τη στιγμή που ανοίγεις το θέμα του τι πληρώνουν οι βόρειες περιφέρειες, περιμένω αντίδραση στη νότια Ιταλία», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli στη Ρώμη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, 13:24