«Η κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί διακαώς να παίξει ενεργό διπλωματικό ρόλο στην περιοχή και προφανώς το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το να γίνει κράτος μέλος του NATO», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς, επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της διένεξης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο Νίμιτς μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων IBNA μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινοβουλευτικού αδιεξόδου στη χώρα αυτή και η κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί διακαώς να επανενεργοποιήσει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή και προφανώς το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το να ενταχθεί στο NATO. Επομένως αυτό είναι ένα ζήτημα ψηλά στην ατζέντα τους και άρα νομίζω ότι υπάρχει μια νέα ώθηση», ανέφερε ο κ. Νίμιτς και υπογράμμισε: «Πήγα στα Σκόπια, μίλησα μόλις με τον ΥΠΕΞ (σ.σ. της Ελλάδας, Νίκο) Κοτζιά και θα βρίσκομαι σε επαφή με τα μέρη τους επόμενους μήνες ώστε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν προτάσεις για την ονομασία ανέφερε πως δεν έκανε καμία πρόταση. «Υπήρξαν προτάσεις στο παρελθόν και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να συζητήσουμε για ορισμένες βασικές έννοιες πριν εξετάσουμε προτάσεις» τόνισε ο κ. Νίμιτς .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης