Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την Πέμπτη ότι η δολοφονία ενός νέου πολιτικού, μέλους της Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας και πατέρα τριών μικρών παιδιών, είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο Τομάς Λουσένα «δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς εκτελεστές», τόνισε ο Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην Πολιτεία Τρουχίγιο, όπου διαπράχθηκε η δολοφονία, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως «η βία, η βία εκεί (…) κατευθύνεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ», χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη για αυτό.

Ο Λουσένα, δικηγόρος, 31 ετών, και πατέρας τριών παιδιών, τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον προσέγγισαν και πυροβόλησαν εναντίον του επανειλημμένα. Ο Λουσένα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Λουσένα ήταν μέλος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, του σώματος το οποίο εξελέγη την 30ή Ιουλίου με πρωτοβουλία του προέδρου Μαδούρο κι έχει ιδιοποιηθεί πολλές από τις εξουσίες του κοινοβουλίου -που ελέγχεται από την αντιπολίτευση-, κάτι που έχουν καταδικάσει έντονα οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. αλλά και κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής. Κύρια αποστολή της Συντακτικής Συνέλευσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης Ντέλσι Ροδρίγκες άφησε επίσης να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η δολοφονία του Λουσένα είχε πολιτικά κίνητρα. «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη Συντακτική Συνέλευση η οποία προασπίζει τη Βενεζουέλα» έγραψε η Ροδρίγκες στο Twitter.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατηγορία του Μαδούρο, ο οποίος καταγγέλλει συχνά πως η Ουάσινγκτον διεξάγει έναν κυρίως οικονομικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του.

Στη Βενεζουέλα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση για τέταρτη συνεχή χρονιά, καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης