Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Κυριακή τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας στο Μαρόκο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και το κόστος ζωής.

Κρατώντας εθνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν περίπου 3.000 και σύμφωνα με το euronews δεν σημειώθηκαν επεισόδια παρά τα δρακόντεια μέτρα Ασφαλείας έξω από τα κυβερνητικά κτήρια στο Ραμπάτ. Η βροχόπτωση δεν αποθάρρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο παρέμεινε για αρκετή ώρα έξω από το Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στη διαδήλωση έδωσαν και πολλά μέλη του «Κινήματος της 20ης Φεβρουαρίου», καθώς και πλήθος στελεχών των δύο μεγαλύτερων εργατικών σωματείων στην αφρικανική χώρα. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό, Abdelilah Benkirane, ότι με τους χειρισμούς του οδηγεί τη χώρα σε «δημοσιονομικό γκρεμό», καταδικάζοντας τον λαό να ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τον περασμένο Δεκέμβριο πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους διαμαρτυρόμενο για τις υψηλές τιμές στο νερό και το ρεύμα. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με δεκάδες ανθρώπους να μεταφέρονται με τραύματα στο νοσοκομείο.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την εκχώρηση μεγαλύτερων ατομικών ελευθεριών -στο πλαίσιο του κινήματος της «Αραβικής Άνοιξης»- εκφράστηκαν στο Μαρόκο στις 20 Φεβρουαρίου του 2011. Σε αντίθεση με την Τυνησία, όπου ο Ben Ali κράτησε σκληρή γραμμή με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί με τη βία από την εξουσία, ο βασιλιάς του Μαρόκου, Mohammed VI, έριξε από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί των μεταρρυθμίσεων και των πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο καιρός πέρασε και τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την εθνική οικονομία παραμένουν, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο η κατάσταση να θυμίζει την ταραγμένη περίοδο των πρώτων μηνών του 2011.

Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, 08:43
«Φωτιά» τα καύσιμα στο Μαρόκο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012, 02:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης