Ραγίζει καρδιές σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίθεση τρομοκρατών του ISIS, στο Σεντ Ετιέν – ντι Ρουβριέ, κοινότητα του τμήματος Seine-Maritime, στην περιοχή της Νορμανδίας (βόρεια Γαλλία), η αδελφή του 86χρονου Πατέρα Ζακ Χάμελ, ηρωικού μάρτυρα της Καθολικής Εκκλησίας, υπενθυμίζοντας τι έγινε από την πρώτη στιγμή που επήλθε η φοβερή τραγωδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου είπανε ότι τρομοκράτες είχανε μαχαιρώσει τον αδερφό μου μέσα στην εκκλησία. Έκλαιγα κι ένιωθα ότι δεν έπαιρνα αναπνοή. Ήταν σαν κάποιος να μου είχε τρυπήσει τους πνεύμονες. Δύο ώρες μετά μου ανακοίνωναν επισήμως τον θάνατό του» δήλωσε η Ροσελίν Χάμελ.

Στις 26 Ιουλίου του 2016 ημέρα Τρίτη, ο Πάτερ Ζακ Χάμελ σφαγιάσθηκε μέσα στο ιερό της εκκλησίας (!), την ώρα που έψελνε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας από δύο τζιχαντιστές, σε μία επίθεση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού χαλιφάτου, στη ενορία του Αγίου Στεφάνου.

Οι δύο νεαροί άνδρες εισήλθαν στο ναό με τρία μαχαίρια, κατά την πρωινή Λειτουργία που ξεκίνησε γύρω στις 9:15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φωτογραφία η Roselyne Hamel, αδελφή του Jacques Hamel, σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε μία συγκινητική μαρτυρία, η Ροσελίν Χάμελ στο εβδομαδιαίο περιοδικό «La Vie» αναφέρει: «Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τον αδερφό μου, είναι η μέρα της δολοφονίας του».

Η Ροσελίν Χάμελ, 77 ετών, επιστρέφει με τη μαρτυρία της σε αυτή την σκοτεινή ημέρα τον Ιούλιο, όταν στην εκκλησία του ντι – Ρουβριέ (Seine-Maritime), ο Adel Kermiche και Abdel Malik Petitjean πήραν όμηρο τον αδελφό της, τρεις αδελφές και ένα ζευγάρι ενοριτών (προσκυνητές).

Στην αρχή της μαρτυρίας της λέει: «Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια ενός ανθρώπου της πίστεως με μια πολύ μεγάλη καρδιά. Αντιλαμβάνεστε, ο αδελφός μου, είναι πια ένας Άγιος»! (…). Αρχικά δεν μπορούσα να το πιστέψω. Συνειδητοποίησα το τι συνέβαινε όταν είδα τους άνδρες της GIGN στο γκαράζ στο πλάι της εκκλησίας».

Θυμίζουμε εδώ ότι οι τρομοκράτες της Daech, έκοψαν το κεφάλι του ιερέα και τον χαράκωσαν σύμφωνα με τον εισαγγελέα «από το λαιμό μέχρι το στήθος». Στη συνέχεια βγήκαν από την εκκλησία, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ». Και οι δύο συνελήφθησαν.

Ερωτηθείς από το BFM-TV, μια αδελφή που ήταν παρούσα στη σκηνή περιέγραψε τη σκηνή της φρίκης ως ακολούθως: «Ο Πάτερ Ζακ Hamel ήταν γονατιστός και ένας από τους δήμιους έκανε ένα κήρυγμα στα αραβικά, περπατώντας γύρω από το ιερό. Αμέσως μετά του έσπρωξε το μαχαίρι μέσα στο λαιμό».
  
Όταν εφτασε εκεί αργά το πρωί, ο τότε Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, μίλησε για «μία κατάπτυστη επίθεση».

Η οργάνωση Ισλαμικό χαλιφάτο είχε αναλάβει άμεσα την ευθύνη, μέσω του πρακτορείου της QAMA.

«Τα έμαθα από το τηλέφωνο»

«Ενώ εμείς ήμαστε στο σπίτι και ετοιμάζαμε το πρωινό, στο τέλος του δρόμου όπου βρισκόταν η εκκλησία, ο αδελφός μου έχανε τη ζωή του» είπε με δάκρυα στα μάτια η αδελφή του ιερέα και συνέχισε λέγοντας: «Ένας δημοσιογράφος χτύπησε το κουδούνι και με ρώτησε εάν αυτό το σπίτι ήταν του Ζακ Χάμελ. Θυμάμαι λίγο αργότερα, όταν κατέβηκα από το σπίτι, ότι μια γυναίκα ήρθε προς το μέρος μου και μου επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα που είχα δεχθεί. «… Ένα άτομο τραυματίστηκε, ο άλλος πέθανε. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για τον αδερφό σου» της είπε. «Ούρλιαζα από το πόνο», λέει η ίδια και «ένιωσα σαν να μου έριξε κάποιος σφαίρες στο στήθος».

«Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει»

Ο Πάτερ Ζακ Hamel είχε συνομιλήσει με την αδελφή του, την παραμονή της τραγωδίας οπότε και της είπε ότι προσευχόταν για τις οικογένειες των θυμάτων, μετά την τρομερή επίθεση στο Promenade des Anglais, στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλλης.

Η ηλικιωμένη αδελφή του, τον περιγράφει ως καλοπροαίρετο άνθρωπο και επισημαίνει ότι όποτε η ίδια συναντούσε δυσκολίες με τα παιδιά της, της έλεγε: «Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά γιατί προσεύχομαι για σένα».

«Πάντοτε έλεγε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ενεργούν, εμείς μόνο πρέπει να προσευχόμαστε» και διηγείται: «Ο αδελφός μου ήταν το είδος του άντρα που δεν ήθελε ποτέ να πιέζει κανέναν, ολιγόλογος και ποτέ για τα δεινά που περνούσε, δεν έλεγε κουβέντα».

Θυμάται επίσης ότι ο αδελφός της, είχε επηρεαστεί από την ταινία «Ενώπιον Θεών και Ανθρώπων», η οποία επιστρέφει στην εποχή της δολοφονίας των μοναχών της Tibhirine. «Οι άνθρωποι που δολοφόνησαν τους μοναχούς δεν είχαν συναισθήματα υποστήριζε ο ίδιος» και «οδηγήθηκαν σε αυτά από μια μορφή άνοιας που ταυτίζεται με τον Σατανά».

«Εξαφανίσου Σατανά» ήταν και τα τελευταία λόγια, που είπε ο πατέρας Jacques Hamel πριν τη δολοφονία του, σύμφωνα με την αδελφή του.

Στις 26 Ιουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, στην εκκλησία του Saint-Étienne-du-Rouvray, εκεί όπου θα ταξιδέψει αύριο και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί τελετή, ως φόρος τιμής στον Πατέρα Χάμελ και θα ανεγερθεί ένα μνημείο για την ειρήνη και την αδελφοσύνη στη μνήμη του.

Ποιος ήταν ο Πατέρας Χάμελ;

Γεννημένος σε μια μικρή οικογένεια, βαθιά επηρεασμένος ψυχολογικά από το διαζύγιο των γονιών του, σε μια εποχή που ο χωρισμός της οικογένειας ήταν ασυνήθιστο πράγμα στη Γαλλία, ήταν το παιδί που είχε τάξει τον εαυτό στην πίστη. «Ήδη από μικρό παιδί όλοι λέγαμε ότι έμελλε να είναι ένας ιερέας» λέει η Ροσελίν αναφέροντας επίσης ότι: «Ήταν πάντα χαμηλών τόνων και γενναιόδωρος άνθρωπος ενώ ποτέ δεν είχα ακούσει να παραπονιέται για κάτι».

Είχε υποστεί τόσο τον πόνο του χωρισμού και της απόστασης από τους γονείς του (…) εκμυστηρεύεται η αδελφή του και «δεν μιλούσε πολύ, γι’ αυτό όμως έλεγε πάντα πως θα ήθελα οι άνθρωποι να διατηρήσουν την ικανότητά τους, να ακούνε εκείνους που υποφέρουν από πόνο και φόβο».

Στην κοινότητα του Σεντ Ετιέν ντι – Ρουβριέ, όπου έζησε, ο Ζακ Χάμελ, αγαπούσε την απλότητα και τη διακριτικότητα, τα τριαντάφυλλα και τα ζώα και του άρεσε πολύ να ξαπλώνει στο γρασίδι.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης