Οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών οι οποίες συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις παραμένουν μια μάστιγα στην Αίγυπτο, καθώς εκατοντάδες έχουν πέσει θύματα από το 2011, χωρίς οι δράστες αυτών των επιθέσεων να έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με μια έκθεση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου που διαδέχθηκαν η μία την άλλη δεν αντιμετώπισαν τις επιθέσεις εναντίον γυναικών και αυτό το γεγονός έχει σημαντικές συνέπειες στη συμμετοχή (τους) στην πολιτική μετάβαση της χώρας» υπογραμμίζει αυτή η έκθεση των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές σεξουαλικές επιθέσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σηματοδότησαν την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από τρία χρόνια, την περίοδο ο στρατός ηγείτο της χώρας έχοντας εγγυηθεί τη μετάβαση κι έπειτα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου 2013.

Το διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2014 καταγγέλθηκαν 250 περιστατικά, τα περισσότερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και γύρω από αυτήν, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι επιζήσασες και οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τον ίδιο τρόπο με τον οποίο σημειώνεται η επίθεση (κάθε φορά): δεκάδες άνδρες περικυκλώνουν τα (θύματα), σκίζουν τα ρούχα τους και κακοποιούν τα σώματά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάποιες βιάστηκαν από πολλούς δράστες, οπλισμένους πολύ συχνά με ρόπαλα, λεπίδια και άλλα όπλα».

«Εντούτοις τον Μάρτιο του 2014, κανένας δράστης δεν είχε οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης», καταγγέλλουν οι οργανώσεις, ανάμεσά τους η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η έκθεση εμπεριέχει τις μαρτυρίες πολλών θυμάτων.

«Οι άνδρες έμοιαζαν με λιοντάρια πάνω από ένα κομμάτι κρέας, τα χέρια τους έπιαναν κάθε σημείο του σώματός μου και κάτω από τα σκισμένα μου ρούχα» περιέγραψε η μια εξ αυτών, που υπέστη επίθεση σε μια διαδήλωση τον Ιούνιο του 2012.

«Πολλοί άνδρες με βίαζαν ταυτόχρονα με τα δάχτυλά τους. Ξαφνικά βρέθηκα στο έδαφος και οι άνδρες μου τραβούσαν τα μαλλιά, τα πόδια και τα χέρια ενώ συνέχιζαν να με βιάζουν» προσέθεσε η ίδια.
Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές που έχει ορίσει ο στρατός ότι δεν έχουν προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας με στόχο την παραπομπή των δραστών, είτε είναι «κρατικοί λειτουργοί ή πολίτες».

«Χρειάζονται μέτρα (. . .) για να προστατεύεται το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς βία» και «να συμμετέχουν στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Αιγύπτου» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Nazra for Feminist Studies, η Μοζν Χάσαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης