Ο Ιρακινός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το στρατηγείο διοίκησης των τζιχαντιστών στην ανατολική Μοσούλη, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού, που μίλησαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το 9ο θωρακισμένο τμήμα του ιρακινού στρατού, όπως αναφέρουν, εκμεταλλευόμενο μία επίθεση στην Al-Salam -τη βαθύτερη διείσδυση που έχει καταγραφεί ποτέ στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης- όπου βρίσκεται ένα μεγάλο νοσοκομείο, 1.5χλμ από τον Τίγρη (ποταμός που «κόβει» την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στα δύο) εισήλθε ουσιαστικά στην στρατιωτική βάση της Daech.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιες πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι οι στρατιώτες του θωρακισμένου τμήματος, από κάποια στιγμή και μετά, κατέληξαν να βρίσκονται περικυκλωμένοι στο νοσοκομείο -που χρησιμοποιείται ως κέντρο διοίκησης από τις δυνάμεις του Τζιχάντ- αναμένοντας ενίσχυση από την ελίτ μονάδα «Χρυσή» Ντιβίζιον, που όμως είχε οπισθοχωρήσει, λόγω σφοδρών απωλειών που υπέστη τις τελευταίες πέντε ημέρες. Έτσι η βοήθεια που περίμεναν οι ιρακινοί στρατιώτες, δεν έφτασε ποτέ, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή και μάλιστα ατάκτως.

Όταν οι ιρακινοί στρατιώτες έφθασαν στην περιοχή σύμφωνα με μαρτυρίες σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όλα έδειχναν ήρεμα. Επρόκειτο όμως για εσφαλμένη εντύπωση. Διότι όντως έξω από το νοσοκομείο, δεν υπήρχε κάποιος αγωνιστής της Daech. Μέσα όμως η κατάσταση, δεν είχε καμία σχέση με την εικόνα… νηνεμίας, που είχαν σχηματίσει αρχικώς, οι ιρακινοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνασπισμού που ενισχύει τα κυβερνητικά στρατεύματα, στον αγώνα ενάντια στην Daech,  οι τζιχαντιστές έστειλαν έξι αυτοκίνητα – βόμβες έξω από το νοσοκομείο με αποτέλεσμα οι κυβερνητικοί στρατιώτες του 9ου θωρακισμένου τμήματος, να εισέλθουν εντός του κτηρίου για να προστατευθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Κόλαση”

«Όταν μπήκαμε στην επαρχία αυτή, αρχικά υπήρξε μικρή αντίσταση και σκεφτήκαμε πως (οι τζιχαντιστές) είχαν φύγει», δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού μετά από συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο γαλλικού μέσου και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε στο νοσοκομείο, ήταν πραγματική κόλαση. Ένιωθες να σου επιτίθενται από παντού. Μιλάμε για καταιγισμό πυρών». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστές είχαν χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα μια σήραγγα που έβγαζε στον περίβολο του νοσοκομείου και «με το που περάσαμε μέσα άρχισαν να μας επιτίθενται: βομβιστές αυτοκτονίας εμφανίζονταν από το πουθενά “σαν να ήταν φαντάσματα”. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν».

Μια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές, το είχαν εκκενώσει την περασμένη Τρίτη και οι πληγωμένοι αξιωματικοί της Daech, είχαν μεταφερθεί σε υπόγειο καταφύγιο της περιοχής.

Ένας βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ της δεκαετίας του 1980, του οποίου το σπίτι είναι 200 μέτρα μακριά, είπε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει στη ζωή του τόσο δυνατούς κρότους: «Ακουγόταν τόσο έντονο βουητό, εκρήξεις και πυροβολισμοί που νόμιζες ότι θα αφανιζόταν ολόκληρη η επαρχία. Δεν πίστευα ποτέ, ότι ο πόλεμος θα επέστρεφε μέσα στο σπίτι μου».

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του στρατού 20 ήταν οι νεκροί από πλευράς κυβερνητικών δυνάμεων που προήλθαν από βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι ανατινάχθηκαν ενώ τριάντα θωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Αλλού στο Ιράκ, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επιδρομή βομβαρδισμού στην πόλη της Γκάιμ. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 12 γυναίκες και 19 παιδιά.

 Μαχητικά του Συνασπισμού της Δύσης κατέστρεψαν σήμερα κι ένα κρησφύγετο των τρομοκρατών και τουλάχιστον 40 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν.

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πάντως, ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει σχεδόν το 50% του ανατολικού τμήματος της Μοσούλης από το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινήσε η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Αλλά κάθε εκ των προτέρων εκτίμηση, έχει αποδειχθεί ότι είναι… εύθραυστη.

Αποστολή εξετελέσθη…

Στο μεταξύ ένα από τα ανώτερα στελέχη στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, ο εμίρης Μπούμπακερ Ελ Χακίμ, 33 ετών έγινε στόχος επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Raqqa (Συρία) στις 26 Νοεμβρίου, την ώρα που οδηγούσε, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από μια Συριακή ομάδα μαχητών αντιπάλων της Daech, αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την τρομοκρατική οργάνωση ή από το στρατό των ΗΠΑ.

 Γεννημένος στο Παρίσι, ο Ελ Χακίμ βρισκόταν στο «σκόπευτρο» των γαλλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών από το 2004, κατά τη διάρκεια των μαχών στη Φαλούτζα (Ιράκ). Εθεωρείτο εγκέφαλος των επιθέσεων εναντίον της εβδομαδιαίας γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό.

Τρεις συγγενείς του γαλλοτυνήσιου τρομοκράτη, συνελήφθησαν στις 6 Δεκεμβρίου στη Γαλλία.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης