Χιλιάδες συμβολαιογράφοι από ολόκληρη τη Γαλλία -12.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 16.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα- διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι για να καταγγείλουν ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που θα μπορούσε να οδηγήσει «στον αφανισμό» το επάγγελμά τους, σύμφωνα με τους ίδιους.

Η μαζική αυτή διαδήλωση είναι κάτι το πρωτοφανές στη Γαλλία, όπου το επάγγελμα των συμβολαιογράφων είναι κλειστό. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 9.600 συμβολαιογράφοι σήμερα στην χώρα, ενώ 48.000 άνθρωποι απασχολούνται στις σχολές εκπαίδευσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε το άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου και 36 άλλων κλειστών επαγγελμάτων (μεταξύ άλλων των δικαστικών επιμελητών, των κινησιοθεραπευτών, των δασκάλων σε σχολές οδήγησης, των αρχιτεκτόνων, των υδραυλικών).

Για τους συμβολαιογράφους, το νομοσχέδιο στοχεύει στον επανακαθορισμό της αμοιβής για ορισμένες υπηρεσίες, κυρίως των μεταβιβάσεων ακινήτων, βάσει ποσοστού. Μόνο οι αγορές ακινήτων ενός ποσού άνω των 200.000 ευρώ είναι προσοδοφόρες, ανταπαντούν οι συμβολαιογράφοι.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόντουσαν η 24χρονη Τζένιφερ και η 28χρονη Κολίν, που ολοκληρώνουν φέτος τις σπουδές τους, οι οποίες υποστήριξαν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φοβούνται ότι «δεν θα υπάρχει πια νομική προστασία όσον αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Γαλλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν επίσης φόβους για το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας υπαλλήλων σε συμβολαιογραφικά γραφεία και γραμματέων στις σχολές.

«Κάνουμε ήδη ζημιογόνες (συμβολαιογραφικές) πράξεις, οι χρεώσεις μας επιτρέπουν να αντισταθμίζουμε τις ζημιές από άλλες πράξεις. Εάν αυξήσουμε το τιμολόγιο, μόνο οι εύποροι πολίτες θα επωφεληθούν» υποστήριξε ο Τιερί Πανιόν, 42 ετών, συμβολαιογράφος εδώ και 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πιερ-Λικ Βοζέλ, αντιπρόεδρο του Ανώτατου Συλλόγου Συμβολαιογράφων, η κυβέρνηση προετοιμάζει «έναν πρόχειρο νόμο» που μπορεί να «καταστρέψει ένα επάγγελμα που έχει διαμορφωθεί με μια διαδικασία αιώνων».

Σήμερα το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αλλαγές στη μεταρρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα, που παρουσίασε πριν από ένα χρόνο και το οποίο θα οδηγήσει τελικά σε ένα «μικρό άνοιγμα».

Μόνο ορισμένα από τα 37 επαγγέλματα που αναφέρονταν θα ανοίξουν με την τρέχουσα μεταρρύθμιση, διευκρίνισε στην Εθνοσυνέλευση ο υπουργός, Εμανουέλ Μακρόν.

Τρεις ημέρες μετά την κήρυξη μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, οι συμβολαιογράφοι φαίνεται πως εξασφάλισαν εν μέρει την ικανοποίηση των αιτημάτων τους στον διαλόγου με την κυβέρνηση.
Οι κινητοποιήσεις τους ανεστάλησαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης