Σοκαριστικές είναι οι αναλύσεις των ευρημάτων από τον τόπο της τραγωδίας στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, όπου συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε πτήση της Air Algerie από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το ναυλωμένο αεροπλάνο της Swiftair, τύπου McDonnell Douglas MD-83, καρφώθηκε στο έδαφος με ταχύτητα που άγγιζε τα 900 χλμ./ώρα εν μέσω κακοκαιρίας. Ενδεικτικό της σφοδρής πρόσκρουσης του αεροσκάφους αποτελεί ο κρατήρας βάθους 3 μέτρων που σχηματίστηκε στο σημείο της συντριβής, καθώς και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το μεγαλύτερο μέρος του αεροσκάφους. Το μακάβριο έργο των σωστικών συνεργείων περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον εντοπισμό και την απομάκρυνση κομμένων ανθρώπινων μελών, καθώς στην πλειονότητά τους τα πτώματα των 118 επιβατών της πτήσης AH 5017 είχαν διαμελιστεί.

Στον τόπο της τραγωδίας παραμένουν 200 Γάλλοι στρατιώτες προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση των ερευνών και τη συλλογή στοιχείων από περίπου 20 Γάλλους εμπειρογνώμονες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται από την Κυριακή οι εξετάσεις DNA σε ειδικά εργαστήρια στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου Γάλλοι επιστήμονες λαμβάνουν γενετικό υλικό από συγγενείς των θυμάτων για την ταυτοποίηση των σορών. Την ίδια ημέρα ειδικό κλιμάκιο Ισπανών εμπειρογνωμόνων ταξίδεψε στο Μάλι προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες.

(Άφιξη ομάδας Ισπανών εμπειρογνωμόνων στο Μάλι)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη Γαλλία, καθώς ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και 54 Γάλλοι πολίτες. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε την ασφαλή μεταφορά των σορών στη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε πως οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον τόπο της τραγωδίας, ο οποίος βρίσκεται σε μια έρημη και αφιλόξενη περιοχή της αφρικανικής χώρας.

Θολό το τοπίο αναφορικά με τα αίτια της συντριβής

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν τους ακριβείς λόγους της νέας αεροπορικής τραγωδίας, στη σκιά της κατάρριψης του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και της συντριβής αεροπλάνου στην Ταϊβάν.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Φρεντερίκ Κουβιγιέρ εξήγησε τη Δευτέρα πως «μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες μέχρι την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων από την ανάλυση των δεδομένων που είναι καταγεγραμμένα στα μαύρα κουτιά».

Τα περισσότερα σενάρια ωστόσο επικεντρώνονται στις κακές καιρικές συνθήκες και στη σφοδρή καταιγίδα που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία -όπως φαίνεται- ανάγκασε τον πιλότο να ζητήσει άδεια από τον πύργο ελέγχου στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, τη Νιαμέι, για αλλαγή πορείας λίγο προτού το αεροσκάφος εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλγερίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποκλειστεί οριστικά το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, φως στα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αναμένεται να ρίξουν τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στα ειδικά εργαστήρια.

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης – Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ξεκληρίστηκε 10μελής οικογένεια στη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014, 19:15

Τριήμερο πένθος στη Γαλλία για τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014, 21:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης