Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Αργά ξύπνησε η Ευρωβουλή, ν’ απευθύνει έκκληση (sic) για αυστηρότερο έλεγχο στις εξαγωγές από την ΕΕ «αγαθών διπλής χρήσεως», δηλαδή μη στρατιωτικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από αυταρχικά καθεστώτα για να κατασκοπεύσουν, να βασανίσουν και να θανατώσουν τους πολίτες τους.!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαρτυρίες, που όψιμα οι ευρωβουλευτές «αναγκάσθηκαν» να επιστρατεύσουν, για να στηρίξουν την «έκκληση» τους (σ.σ ούτε καν απαίτηση μέσω ψηφίσματος), γνωστές από το 2011 στους παρατηρητές των εξαγωγικών και κερδοφόρων δραστηριοτήτων ευρωπαϊκών εταιριών προς τρίτες χώρες.

Το 2011, ο Abdul Ghani al-Khanjar καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στο Μπαχρέιν, λόγω της συμμετοχής του σε διάφορες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Κατά τη σύλληψή του, έμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε ότι, όλα του τα γραπτά μηνύματα βρίσκονταν στα αρχεία της αστυνομίας. Αυτή η παραβίαση στο ιδιωτικό του τηλέφωνο κατέστη δυνατή μέσω τεχνολογίας παρακολούθησης η οποία πουλήθηκε στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρωπαϊκή τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη, τον βασανισμό, ακόμα και τη θανάτωση ανθρώπων, για παράδειγμα στο Ιράν, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Αιθιοπία και το Μαρόκο, ιδιαίτερα κατά την Αραβική Άνοιξη.

Τώρα, που αφυπνίσθηκαν οι ευρωβουλευτές να καταγγείλουν πως η Ευρώπη δεν πρέπει να βοηθά τους δικτάτορες να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους παρέχοντάς τους συσκευές ή λογισμικό που διευκολύνει την παραβίαση υπολογιστών ή τις υποκλοπές στα κινητά τηλέφωνα, ζητούν να προστεθούν αυτές οι τεχνολογίες επιτήρησης, στις λεγόμενες ευρωπαϊκές λίστες «αγαθών διπλής χρήσεως» που υπόκεινται σε κανόνες ελέγχου εξαγωγών.

Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι, η ευρωπαϊκή λίστα των τεχνολογιών «διπλής χρήσεως» στοχεύει στον έλεγχο αντικειμένων που παράγονται για χρήση από πολίτες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής ή να συμβάλλουν στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

Αυτή περιλαμβάνει από πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι ορισμένα ευαίσθητα χημικά! Αν, όμως, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι, λόγω επικινδυνότητας, οι μη στρατιωτικές τεχνολογίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν σ’ αυτή τη λίστα των «αγαθών διπλής χρήσεως», δεν θάπρεπε να απευθύνουν μόνον μία έκκληση αλλά ένα μεγάλο S.O.S!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης