Με μια φωνή ζήτησαν αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής

Με μια φωνή ζήτησαν αλλαγή του νόμου περί οπλοκατοχής
Δεκάδες οικογένειες θυμάτων στο σχολείο του Νιούταουν, στην Ορόρα του Κολοράντο, στο Λύκειο Κόλουμπαϊν και σε άλλα μέρη όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον του πλήθους, συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο και κάλεσαν και γερουσιαστές «να σταματήσουν το λουτρό αίματος».

Με πρωτοβουλία της ένωσης για τον έλεγχο των όπλων Brady Campaing to Prevent Gun Violence, συγγενείς των θυμάτων παρουσίασαν στους δημοσιογράφους μια ανοιχτή επιστολή τους που απευθύνουν στον Λευκό Οίκο και στους εκλεγμένους εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής. «Ο νόμος για τα όπλα πρέπει να αλλάξει αμέσως», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ένωσης, Νταν Γκρος.

«Προφανώς όχι όλη αλλά ένα μεγάλο μέρος της βίας στη χώρα μας θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Κογκρέσο λάμβανε απλά μέτρα για να σταματήσουν να εξοπλίζονται επικίνδυνοι άνθρωποι», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητεί τη 2η τροπολογία με την οποία δίνεται το δικαίωμα στον καθένα να φέρει όπλο.

Ο Αντρέι Νίκιτσιουκ, πατέρας ενός αγοριού που γλίτωσε από το μακελειό του Νιούταουν, πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να πούμε (στα μέλη του Κογκρέσου) ότι πρέπει να ενωθούμε και να σταματήσουμε αυτόν τον διχασμό, διότι το θέμα δεν είναι πολιτικό».

Η Σάντι Φίλιπς, μητέρα μιας 24χρονης που σκοτώθηκε τον Ιούλιο μέσα σε έναν κινηματογράφο στην Ορόρα του Κολοράντο πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο «έχει την ευκαιρία να σταματήσει τώρα το λουτρό αίματος».

Οι συντάκτες της ανοιχτής επιστολής καλούν επίσης όποιον το επιθυμεί να την προσυπογράψει στην ιστοσελίδα www.wearebettertahnthis.org.Οι κινήσεις του Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει την προσπάθεια της γερουσιαστή Νταϊάν Φάινσταϊν για την προώθηση ενός νόμου που θα απαγορεύει την πώληση όπλων στρατιωτικού τύπου ενώ δήλωσε πως θα υποστήριζε και οποιονδήποτε νόμο θα έκλεινε το «παραθυράκι» στην υφιστάμενη νομοθεσία περί πωλήσεων στις εκθέσεις όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις για το πώς ο πρόεδρος Ομπάμα σκοπεύει να τηρήσει την υπόσχεσή του και να αντιμετωπίσει την ένοπλη βία.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012, 22:55