Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου της αμερικανικής οικονομίας ήταν θετικότερα του αναμενομένου. Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση της Fed δεν προσέθεσε τίποτα καινούργιο στις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, με τους επενδυτές να δρουν με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,19% στις 16.880,36 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,45% στις 4.462,90 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά μόλις 0,01% στις 1.970,07 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε στα 25 δις δολάρια, όπως αναμενόταν, το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE), διατηρώντας τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται περαιτέρω. Ωστόσο, μια σειρά από δείκτες της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανεπαρκούς αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε κατά 22%, καθώς τα κέρδη από τις διαφημίσεις σημείωσαν αύξηση 129% το β’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 276 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων στο έτος, στα 1,3 δις δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, άνοδο 5,8% σημείωσε και η Amgen, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,37 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 2,07 δολάρια. Επίσης, η εταιρεία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των κερδών το 2014 στα 8,40 δολάρια.

Στον αντίποδα, η Genworth Financial υποχώρησε κατά 14%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 31 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 39 σεντς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 4% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο του έτους έναντι ύφεσης 2,1% το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν και την «ατμομηχανή» της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσαν άνοδο 2,5%, έναντι ανόδου 1,2% που είχαν σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, τα μεγαλύτερα μερίσματα από μετοχές βοήθησαν στην τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 3,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης