Του Κώστα Μπετινάκη

Η αιματηρή καταστολή στην εξέγερση της ανατολικής Ουκρανίας έχει ξεκινήσει. Η Μόσχα παρακολουθεί με περίσκεψη και η διεθνής κοινότητα με αγωνία μην τυχόν η σπίθα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού έλαβε το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλες, η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Ουκρανίας, εξαπέλυσε αιματηρή καταστολή εναντίον των εξεγερμένων Ρωσόφωνων στις ανατολικές περιοχές της χώρας, στέλνοντας μαχητικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταγγέλλει ότι η παρέμβαση της Δύσης, απειλεί με «ολοκληρωτικό εμφύλιο» την Ουκρανία και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Λευκού Οίκου στην ουκρανική κυβέρνηση για να αποτραπεί η αιματοχυσία».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jay Carney επιβεβαίωσε πως ο διευθυντής της CIA John Brennan είχε επισκεφθεί το Κίεβο το Σαββατοκύριακο για επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης. Εξήρε μάλιστα, την «υπευθυνότητα με την οποία η ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάρνυ αποσαφήνισε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου να καταστείλει με κάθε μέσο την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη –διακήρυξε ο Κάρνυ- να παρέχει το νόμο και την ασφάλεια απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Κάρνυ ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση είχε «προσεκτικά σχεδιασθεί και πραγματοποιείται κάτω από την επίβλεψη του Λευκού Οίκου και της CIA».

Μιλώντας ως εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης μάλλον και όχι ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Κάρνυ, απαντώντας στο ερώτημα «τι ειπώθηκε στην ηγεσία του Κιέβου», απάντησε: «Καλέσαμε την ουκρανική κυβέρνηση να δράσει σταδιακά με υπευθυνότητα και επιφυλακτικότητα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκαλέσει η ένοπλη εξέγερση, ώσπου οι αποκαλούμενοι φιλο-ρώσοι αυτονομιστές να πετάξουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με δηλώσεις του απαίτησε από τις ΗΠΑ «να δοθούν εξηγήσεις για τη φύση της επίσκεψης του Μπρέναν» στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο ανατραπείς πραξικοπηματικά -ντε γιούρε πρόεδρος της Ουκρανίας- Βικτόρ Γιανούκοβιτς κατηγόρησε τον Μπρέναν ότι είναι εκείνος που έδωσε διαταγή για την επίθεση εναντίον των εξεγερμένων ρωσόφωνων (ρωσικής καταγωγής δηλαδή κατοίκων) της ανατολικής Ουκρανίας.

«Βατερλό» της ΕΕ η Ουκρανία;

Η αδυναμία συναίνεσης της ΕΕ είναι η δύναμη του Βλαντίμιρ Πούτιν παρατηρούν γερμανόφωνοι σχολιαστές.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη, στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ – Ρωσίας και Ουκρανίας με την ‘Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν ΄Αστον, οι σχολιαστές του διεθνούς τύπου.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία, άλλοι θεωρούν ότι ο παράγων χρόνος κυλά εις βάρος της ΕΕ. Γενική επισήμανση ότι η συνάντηση δεν θα πρέπει να αποτύχει.

«Αδύναμη η ΕΕ»

«Η δύναμη του Πούτιν έγκειται, αφενός στις στρατιωτικές απειλές, αφετέρου στην αποφασιστική του στάση», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Η ΕΕ κάνει ελάχιστα για να τον σταματήσει. Το πάγωμα λογαριασμών και η απαγόρευση εισόδου σε στελέχη της Ρωσίας και της Κριμαίας συνεχίζουν να αποτελούν το μέσο μιας συμβολικής πολιτικής, ακόμη κι αν ο κατάλογος μεγαλώνει.

Οι απειλές για επιβολή οικονομικών κυρώσεων έχουν χάσει τη δύναμή τους και οι αρχηγοί κρατών των 27 ήλπιζαν να μην χρειαστεί να τις επιβάλλουν. Ο υπολογισμός ήταν να συμβιβαστούν κατά κάποιο τρόπο με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία και να εμποδίσουν τον Πούτιν να προχωρήσει και προς την ανατολική Ουκρανία με την απειλή καταστροφικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Το σχέδιο δεν πέτυχε. Για τους Ευρωπαίους έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούν με τις δικές τους αδυναμίες» καταλήγει ο γερμανός σχολιαστής.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δεν θεωρεί δεδομένη την συναίνεση όλων των αρχηγών – κρατών της ΕΕ στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.

«Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης και αυτήν την περίοδο η Κομισιόν επεξεργάζεται διάφορα είδη κυρώσεων στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα, έτσι ώστε το κόστος να μοιραστεί ισοδύναμα στα κράτη-μέλη», σημειώνει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

«Πάντως, θεωρείται κοινό μυστικό ότι η ομοφωνία και άρα η συνεπαγόμενη ευχέρεια κινήσεων θα διαρραγεί σε περίπτωση που τεθεί σοβαρά επί τάπητος το θέμα των οικονομικών κυρώσεων» υποστηρίζει ο Ελβετός σχολιαστής.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον των εξεγερμένων της ανατολικής ΟυκρανίαςΗ κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ανακαταλήφθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Kramatorsk, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ρωσόφωνοι πολίτες με ρωσικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα «Ντροπή και γυρίστε σπίτια σας», στους Ουκρανούς στρατιώτες. Στην επιχείρηση σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες.

Στην ανατολική Ουκρανία τόσο η Ντονέσκ (βιομηχανική πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους), η Μαριούπολη (460.000 κάτοικοι) καθώς και οι Lugansk, Makiyivka, Khartsyzk, Yevakiyeve, Horlivka, Druzhkivka, Kramatorsk και Slovyansk βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων ρωσόφωνων.

Την Τρίτη, ο Andriy Parubiy επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα της 22 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι ένα τάγμα εθνοφυλάκων που αποτελείται από «εθελοντές της πλατείας Μαϊντάν» (ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί), αναχώρησαν από το Κίεβο με κατεύθυνση τη Ντονέσκ.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο γγ του NATO Anders Fogh Rasmussen που κάλεσε τη Μόσχα «να αποκλιμακώσει τη κρίση, να ανακαλέσει τα στρατεύματά της… να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση» αλλά είπε επίσης πως «δεν υποστηρίζει την ανάληψη βίας εναντίον των φιλο-ρώσων αυτονομιστών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης