Καζάνι που βράζει θυμίζει για άλλη μία φορά η Ουκρανία, ενώ σήμερα τα ξημερώματα έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η ουκρανική κυβέρνηση στις ρωσικές αποσχιστικές δυνάμεις για να αφοπλιστούν και να αποσυρθούν από την πόλη Σλαβιάνσκ στα ανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Reuters, η σημαία της «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» κυματίζει ανενόχλητη στην ταράτσα του κεντρικού αστυνομικού τμήματος του Σλαβιάνσκ. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων, μασκοφόροι περιφρουρούν το κτήριο και με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως τα οδοφράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα έχουν ενισχυθεί σημαντικά με νέες αφίξεις ειδικού εξοπλισμού.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα πολύ καλά εξοπλισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ανέφερε ο πρέσβης της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε για να εξετάσει την κατάσταση στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στρατεύματα συμπληρώνουν τους 25.000 στρατιώτες που πρόσφατα αναπτύχθηκαν στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα τον περασμένο μήνα.

«Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 στρατιωτών. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης» τόνισε ο πρέσβης Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Πλήρες αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε διάλογο… «κωφών» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδας), με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. «Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε, δε, από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις Αρχές του Κιέβου, ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος». «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Β. Τσούρκιν.

Καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία». Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» είπε η Πάουερ. «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση για μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή» πρόσθεσε.

Για τον Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκραντ οι εξελίξεις προκαλούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση». «Η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ» είπε απευθύνοντας έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στον λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» κατέληξε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έγιναν στην Κριμαία» είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, να αναδείξει λύσεις. «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» είπε ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση από τους δυτικούς στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

Μια σειρά από φαινομενικά συντονισμένες επιθέσεις από ένοπλους άνδρες που συχνά φορούν στολές χωρίς διακριτικά ξεκίνησε το Σάββατο στις πόλεις της ρωσόφωνης Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία. Αυτή η αυξανόμενη ένταση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την περίσταση για να παρέμβει, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τους Ρώσους πολίτες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης