Επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών εναντίον «μνημείων» προετοίμαζε ο τζιχαντιστικός πυρήνας που κατηγορείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία, όπως παραδέχθηκε ένα μέλος του.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, ένας Ισπανός 21 ετών που γεννήθηκε στον ισπανικό θύλακα Μελίγια της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές την Τρίτη ενώπιον δικαστή ο οποίος ερευνά τις επιθέσεις αυτές που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε δικαστική πηγή, ο 12μελής πυρήνας προετοίμαζε «μια πιο σημαντική επίθεση» από αυτές στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς εναντίον «μνημείων» με τη χρήση «βομβών».

Ο δικαστής αποφάσισε χθες την προφυλάκιση του Τσεμλάλ, όπως και του Ντρις Ουκαμπίρ, ενός 27χρονου Μαροκινού.

Ένας τρίτος άνδρας, ο Μοχάμεντ Αάλα, ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει σε τρεις ημέρες για την τύχη του τέταρτου κατηγορουμένου, του ιδιοκτήτη ενός internet café στο οποίο σύχναζαν τα μέλη του πυρήνα, μετά τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας στο κατάστημά του.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποκαλύφθηκαν άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδίου των τζιχαντιστών.

Την προηγούμενη Τετάρτη σημειώθηκε από λάθος έκρηξη στο σπίτι των τρομοκρατών στο Αλκανάρ, νότια της Βαρκελώνης. Στα ερείπια του σπιτιού η αστυνομία εντόπισε «μεγάλη ποσότητα φιαλών αερίου» και «μεγάλη ποσότητα καρφιών, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως βλήματα, αλλά και πυροκροτητές».

Επίσης, εντοπίστηκε ένα έγγραφο μέσα σε ένα πράσινο βιβλίο: «Στο όνομα του Αλλάχ (…) Σύντομη επιστολή των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους στη γη της αλ Ανταλούς (όνομα της Ισπανίας όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία) προς τους Σταυροφόρους, τους μισητούς, τους αμαρτωλούς…».

Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ο ιμάμης Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των μελών του πυρήνα, και «τουλάχιστον» ακόμη ένας άνθρωπος. Ο Τσεμλάλ επέζησε γιατί την ώρα της έκρηξης βρισκόταν έξω από το σπίτι, στη βεράντα.

Την επομένη, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ελλείψει εκρηκτικών τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β’.

Ένα φορτηγάκι που νοίκιασε ο Ντρις Ουκαμπίρ χρησιμοποιήθηκε από τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος το έριξε εναντίον πεζών στον κεντρικό δρόμο Las Ramblas στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 120 ακόμη. Ο 22χρονος Αμπουγιακούμπ στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν άνδρα και του έκλεψε το αυτοκίνητο.

Μετά τα μεσάνυκτα στην Καμπρίλς πέντε μέλη του πυρήνα οπλισμένα με τέσσερα μαχαίρια και ένα τσεκούρι έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε περαστικούς και σταμάτησαν σε ένα μπλόκο της αστυνομίας.

Έπεσαν νεκρά από τα πυρά αστυνομικών, αφού μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν ακόμη έξι.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες ο Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ένα χωριό 50 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη.

Στο μεταξύ, οι Αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει δύο ανθρώπους σε σχέση με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Ένας 28χρονος άνδρας, που συνελήφθη στη Νάντορ κοντά στη Μελίγια, είχε ζήσει επί 12 χρόνια στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο 2M, φέρεται να συνδέεται με το ISIS και να σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της ισπανικής πρεσβείας στο Ραμπάτ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν άμεσα με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στην Καταλονία, όμως μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Ούτζα, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Ο άνδρας αυτός διέμενε στο Ρίπολλ, τη μικρή πόλη της νότιας Ισπανίας όπου ζούσαν πολλά από τα μέλη του πυρήνα. Και οι δύο συνελήφθησαν την Κυριακή, σύμφωνα με το 2Μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης