Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους «αντάρτες» στο κόμμα της ότι η εναλλακτική στη συμφωνία που πιθανόν να καταλήξει με την Ε.Ε. για το Brexit είναι να μην υπάρξει συμφωνία.

Η πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιη ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit που τυχόν να συνάψει με την Ε.Ε. και δεν θα υπάρξει πιθανότητα για την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας.

«Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θεωρώ ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, γιατί οι πολίτες θα διακρίνουν τη σπουδαιότητα μιας συμφωνίας, η οποία θα διατηρεί μια καλή εμπορική σχέση με την Ε.Ε. αλλά μας δίνει την ελευθερία να απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες του Brexit» τόνισε στη συνέντευξή της στο BBC που προβλήθηκε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα τι πιθανόν να συμβεί αν απορριφθεί η συμφωνία, απάντησε: «Θεωρούμε στ’ αλήθεια ότι θα περάσουμε από τη διαπραγμάτευση, θα φθάσουμε στο σημείο όπου θα καταλήξουμε σε συμφωνία και αν τα κοινοβούλια πουν ‘όχι, πηγαίνετε πίσω και καταλήξετε σε καλύτερη συμφωνία’, θεωρείτε ότι η Ε.Ε. θα μας προτείνει καλύτερη συμφωνία σε αυτό το στάδιο;».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, αλλά ακόμη η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη: μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συνολική συμφωνία εξόδου και κάποιοι «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι έχουν απειλήσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία, αν η πρωθυπουργός καταλήξει σε μια.

«Θεωρώ ότι η εναλλακτική σε αυτό θα ήταν να μην υπάρξει καμία συμφωνία» δήλωσε η πρωθυπουργός στην τηλεόραση του BBC. Το κυριότερο ακανθώδες ζήτημα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. είναι να μην υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τύχη της κυβέρνησης της Μέι τίθεται εν αμφιβόλω καθώς και το ίδιο το σχέδιό της για το Brexit, επειδή είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 320 ψήφους που χρειάζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης