Αλλαγές στη δομή της αστυνομίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νιέτο στον απόηχο της πρωτοφανούς απαγωγής και της θεωρούμενης πλέον ως βέβαιης σφαγής 43 φοιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Νιέτο δήλωσε πως όλες οι δημοτικές αρχές θα τεθούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. «Το Μεξικό δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι … πρέπει να αλλάξει» είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πένια Νιέτο θα προτείνει στο Κογκρέσο μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας που απαρτίζεται από 1.800 τμήματα, καθώς θεωρείται ότι σε αυτά έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα, και την αντικατάστασή της από αστυνομικές διευθύνσεις σε πολιτειακό επίπεδο και στις 32 πολιτείες της χώρας.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις περιοχές τη χώρας που θεωρούνται οι πιο βίαιες. Το πακέτο των αλλαγών και η αναθεώρηση σχετικών άρθρων του Συντάγματος θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη βουλή της χώρας.

Ο Πένια Νιέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δύο χρόνια υποσχόμενος να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στο Μεξικό, όπου περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 εξ αιτίας της βίας που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινωνία και χιλιάδες διαδηλωτές να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία και η βαρβαρότητα στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι υπαίτιοι για την απαγωγή και την εκτέλεση των 43 φοιτητών στην πόλη Ιγκουάλα του νοτιοδυτικού Μεξικού το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, φέρονται να είναι διεφθαρμένοι αστυνομικοί.

Η κυβέρνηση λέει ότι άνδρες της τοπικής αστυνομίας απήγαγαν τους φοιτητές και τους παρέδωσαν στα μέλη μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ενός καρτέλ των ναρκωτικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι τους δολοφόνησαν και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματα τους.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή όπου απήχθησαν οι φοιτητές, έντεκα ακρωτηριασμένα πτώματα, πολλά από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα. Μερικά από τα απογυμνωμένα πτώματα είχαν απανθρακωθεί όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες που δημοσίευσαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης