Ένας Mεξικανός δημοσιογράφος απήχθη από ένοπλους στην Πολιτεία Μιτσοακάν, στο δυτικό Μεξικό, όπως ενημέρωσε σήμερα η οικογένειά του το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός ρεπόρτερ ειδικευμένου στη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαλβαντόρ Αντάμε, ιδιοκτήτης ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, απήχθη χθες Πέμπτη στην κοινότητα Νουέβα Ιτάλια, στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας, η οποία βρίσκεται στην αρπάγη βιαιοτήτων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

«Συνοδευόταν από δύο ανθρώπους, περί τις 19:00 (03:00) όταν ένοπλοι, μασκοφόροι άνδρες» τον απήγαγαν, αφηγήθηκαν μέλη της οικογένειας του Αντάμε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι οικείοι του, οι οποίοι ανέφεραν την εξαφάνισή του στις αρχές, δεν είχαν υπόψη τους καμιά συγκεκριμένη απειλή εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απαγωγή του δημοσιογράφου καταγράφηκε τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Χαβιέρ Βαλδές, ενός ρεπόρτερ ειδικευμένου στη διακίνηση ναρκωτικών ο οποίος συνεργαζόταν ενίοτε με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η δολοφονία του προκάλεσε ένα κύμα αγανάκτησης διεθνώς.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο υποσχέθηκε να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας των δημοσιογράφων και να καταπολεμήσει την ατιμωρησία.

Ο Βαλδές έγινε τη Δευτέρα ο πέμπτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στο Μεξικό μέσα στο 2017, ενώ περίπου εκατό έχουν πέσει νεκροί από το 2000.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης στο Μεξικό, στη συντριπτική τους πλειονότητα (90% και πλέον) οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό παραμένουν ατιμώρητες.

Διαβάστε επίσης

Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης